Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Μη σύννομη η δημιουργία ενιαίας τραπεζικής εποπτικής αρχής στην ΕΕ

Έκθεση κόλαφος του ανώτερου νομικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζει ότι το σχέδιο δημιουργίας ενιαίας τραπεζικής εποπτικής αρχής στην ΕΕ είναι μη σύννομο έχει δοθεί στους υπουργού Οικονομικών της ΕΕ.
 

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, οι Financial Times δημοσιοποίησαν σήμερα Πέμπτη την εμπιστευτική έκθεση η οποία υποστηρίζει πως ότι το σχέδιο ενιαίας τραπεζικής εποπτικής αρχής υπερβαίνει τις εξουσίες που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη καθώς διαφοροποιεί τους κανόνες διοίκησης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η νομική υπηρεσία της ΕΕ ξεκαθαρίζει αν δεν τροποποιηθεί η Ευρωπαϊκή Συνθήκη θα είναι αδύνατον να δοθεί σε μια τραπεζική εποπτική αρχή εντός της ΕΚΤ επίσημη δικαιοδοσία λήψης αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό περιγράφει έναν πιθανό νομικό συμβιβασμό εντός των συνθηκών, ως πιθανή βάση για μετατροπές στον σχεδιασμό του καθεστώτος εποπτείας.

Ειδικότερα, το ανώτερο νομικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής αναφέρει ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο που θα έχει την εντολή να προετοιμάζει προσχέδια αποφάσεων επόπτευσης, εφόσον η τελική απόφαση παραμένει στην ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.