Όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η τρόικα οι συζητήσεις για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αλλαγές στα εργασιακά και κάποιες άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορο�ν στην απελευθέρωση επαγγελμάτων (φαρμακοποιούς, δικηγόρους, οδηγούς ταξί, κ.α..).
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η βασική διαφορά εστιάζεται στις αποζημιώσεις, καθώς οι τριετίες παραμένουν εκτός συζήτησης τουλάχιστον έως ότου η ανεργία μειωθεί στο 10%. Η Κυβέρνηση είναι αρνητική σε αλλαγές στο καθεστώς των αποζημιώσεων για τους εν ενέργεια εργαζόμενους καθώς εκτιμά πως η μείωση σε αυτήν τη συγκυρία θα επηρεάσει αυξητικά τον δείκτη ανεργίας. Συζητά δε αλλαγή της νομοθεσίας μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά και τη θέσπιση πλαφόν στο ανώτατο ποσό αποζημίωσης που μπορεί να πάρει κάποιος απολυμένος.
Αν μέσα στην επόμενη εβδομάδα κλείσουν και οι παραπάνω εκκρεμότητες η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τονίζονται τα εξής:
«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχουν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, για να συζητήσουν με τις αρχές το σύνολο των πολιτικών που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα στελέχη της ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ είχαν διεξοδικές και παραγωγικές συζητήσεις με τις αρχές σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, καθώς και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι αρχές και τα στελέχη των (τριών) οργανισμών συμφώνησαν στα περισσότερα από τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού πραγματοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι συζητήσεις για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας».