Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Στο επίκεντρο του Ecofin ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Οι τρόποι βελτίωσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα είναι στο επίκεντρο του σημερινού Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (Ecofin) που πραγματοποιείται υπό την Κυπριακή Προεδρία στο Λουξεμβούργο.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, του οποίου θα προεδρεύει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με τους τρόπους βελτίωσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στη βάση σημειώματος που έχει ετοιμάσει η Κυπριακή Προεδρία.
 

Στόχος της Προεδρίας είναι να διεξαχθεί ένας ειλικρινής διάλογος για το πιο πάνω θέμα με έμφαση στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε σχέση με τον περιορισμό του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα γίνει συζήτηση για τους τρόπους εναρμονισμένης εφαρμογής μέσω ενισχυμένης συνεργασίας που θα βασίζεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Σεπτεμβρίου 2011 είχε  προτείνει ο φόρος να επιβάλλεται σε όλες τις συναλλαγές επί χρηματοοικονομικών μέσων μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εφόσον ένα τουλάχιστον από τα συμβαλλόμενα μέρη βρίσκεται στην ΕΕ.

Οι συναλλαγές που αφορούν σε μετοχές ή ομόλογα θα φορολογούνται με συντελεστή 0,1% και εκείνες που αφορούν συμβάσεις επί παραγώγων με συντελεστή 0,01%. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η άντλησης περίπου 57 δισ. ευρώ ετησίως. Η Επιτροπή πρότεινε την έναρξη ισχύος του φόρου αυτού από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας απηύθυνε επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Φορολογίας και Τελωνείων Άλγκιρντας Σεμέτα σχετικώς με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία ενός εναρμονισμένου συστήματος φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Στην επιστολή του κ. Στουρνάρα υπογραμμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει περαιτέρω το ζήτημα αυτό και ως εκ τούτου να υποστηρίξει την εναρμονισμένη εφαρμογή του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών μέσω ενισχυμένης συνεργασίας, που θα βασίζεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για μια Οδηγία του Συμβουλίου, για ένα κοινό σύστημα φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα υπάρχει αναγκαιότητα για μια αξιολόγηση του αντίκτυπου που θα έχει μια τέτοια απόφασης. Έτσι, η Ελλάδα έγινε η έβδομη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που στηρίζει και επίσημα την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.