Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Μάχη στήθος με στήθος 48 ώρες πριν τις προεδρικές εκλογές

Με συνεχείς ομιλίες σε πολιτείες που κρατούν τα κλειδιά για το Λευκό Οίκο κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία των Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ πριν τις εκλογές της Τρίτης. καθώς οι τελεταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοπαλία, οι δύο υποψήφιοι επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους σε πολιτείες-κλειδιά, όπως το Οχάιο, η κατάκτηση των οποίων θεωρείται κρίσιμη για την εκλογική νίκη.  

 

Ο δρόμος προς το Λευκό Οίκο περνά κυρίως από το Οχάιο, όπου βρέθηκαν το Σάββατο και οι δύο μονομάχοι.

“Καταλαβαίνω πως το Οχάιο είναι λίγο δύσκολο (να κατακτηθεί) για τον κυβερνήτη Ρόμνεϊ, γιατί ήταν εναντίον της διάσωσης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας”, είπε το Σάββατο ο απερχόμενος πρόεδρος στο Μέντορ, κοντά στο Κλίβελαντ. Το Οχάιο, η “πίσω αυλή” του Ντιτρόιτ, έχει πολλές επιχειρήσεις υπεργολαβίας αυτοκινήτων.

Μιλώντας μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την ανεργία, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε: «Κάναμε αληθινή πρόοδο, αλλά έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε». Ο Μιτ Ρόμνεϊ, πάντως, δήλωσε ότι τα στοιχεία αποτελούν «θλιβερή υπενθύμιση ότι η οικονομία βρίσκεται σε πραγματικό αδιέξοδο».

Σε ένα έμμεσο σύστημα καθολικής ψηφοφορίας όπως είναι αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, οι περιοχές που μπορεί να ταλαντεύονται ανάμεσα στη μία ή την άλλη πλευρά δέχονται τις ερωτοτροπίες των δύο στρατοπέδων. Το Οχάιο θεωρείται το πιο αποφασιστικό: κανένας Ρεπουμπλικανός δεν κατάφερε να εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο χωρίς να έχει κερδίσει την πολιτεία αυτή.

Στις δέκα τελευταίες δημοσκοπήσεις στο Οχάιο, καμία δεν δίνει το πλεονέκτημα στον Ρόμνεϊ, που ακολουθεί με τρεις μονάδες τον αντίπαλό του σύμφωνα με το μέσο όρο του Real/Clear Politics.

Ωστόσο ο Ομπάμα δεν αφήνει τίποτα στην τύχη: θα ξανάρθει την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Οχάιο, έχοντας συνείδηση του γεγονότος πως αν φράξει το δρόμο στον αντίπαλό του, ο τελευταίος θα πρέπει να κερδίσει σχεδόν όλες τις άλλες πολιτείες.

Ισοπαλία

Ισοπαλία δίνει νέα δημοσκόπηση στους Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ, δύο ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Η δημοσκόπηση του ABC News και της Washington Post δίνει ποσοστό 48% και στους δύο υποψήφιους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, παρατηρείται ωστόσο διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες.

Για παράδειγμα τον Ομπάμα προτιμούν με διαφορά 6% από τον Ρόμνεϊ οι γυναίκες, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κερδίζει με διαφορά 7% την προτίμηση των ανδρών.

Όπως και στις εκλογές του 2008, οι νέοι είναι υπέρ του Ομπάμα, αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία στηρίζουν τον αντίπαλό του.

 

Πηγή:tvxs.gr