Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

 Spiegel: Με ποιά μέτρα θα αποτραπεί το νέο “κούρεμα”

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel», οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης σχεδιάζουν την λήψη σχεδόν μιας ντουζίνας χρηματοδοτικών μέτρων, ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν ένα νέο «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας. Το δημοσίευμα παρουσιάζει ποια θα είναι μερικά από αυτά:

Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που....
έχει λάβει η Ελλάδα.

Μείωση των διοικητικών τελών για τα δάνεια.

Παροχή βραχυπρόθεσμων δανείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω ανάληψης άλλων βραχυπρόθεσμων δανείων που βαρύνουν την Ελλάδα.

Παραχώρηση από την ΕΚΤ στην ελληνική κυβέρνηση των κερδών που αποκόμισε από την αγορά ελληνικών ομολόγων σε τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική.

Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που έχουν στο ντοσιέ τους για μεγάλο χρονικό διάστημα ελληνικά ομόλογα, θα εμβάσουν πρόωρα τα κέρδη τους στην Ελλάδα.

Στοιχεία της κρατικής περιουσίας, που στην παρούσα συγκυρία δυσκολεύεται να πουλήσει η ελληνική κυβέρνηση, θα μετατραπούν σε χρήμα μέσω τιτλοποίησης. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση αποκτά χρεόγραφα, που μπορεί στη συνέχεια να μεταπωλήσει.

Απευθείας παροχή ρευστότητας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω επιβάρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Συμβολή του μηχανισμού ESM, μέσω παροχής δανείων στην ελληνική κυβέρνηση, σε πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Spiegel, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης επιχειρούν να εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, με σκοπό να αποφύγουν το οικονομικά επώδυνο και εκλογικά αβάσταχτο κόστος ενός πιθανού νέου «κουρέματος». Απομένει να δούμε αν το ΔΝΤ, το οποίο προκρίνει την διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους ως μόνο μέσο βιωσιμότητάς του, θα αποδεχθεί την παραπάνω μεθοδολογία. Ενδιαφέρον τέλος, παρουσιάζει, σε περίπτωση που το δημοσίευμα επιβεβαιωθεί, η στάση του ελληνικού κοινοβουλίου στο ακανθώδες μέτρο της τιτλοποίησης, καθώς θυμίζει π�λαιότερα σχέδια ιδίου τύπου που προκάλεσαν αντιδράσεις, όπως το ΕΥΡΗΚΑ.

ysterografa.gr