Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Υπεραμύνεται των υπερεξουσιών του ο Αιγύπτιος πρόεδρος εν μέσω ανάφλεξης

Σε υποστηρικτές του μίλησε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται από διαδηλώσεις κατά του διατάγματος που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης με το οποίο παραχωρεί στον εαυτό του υπερεξουσίες. Απαντώντας στην αντιπολίτευση που τον χαρακτήρισε «νέο Φαραώ» είπε ότι είναι πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων. «Δεν με ανησυχεί η αντιπολίτευση» τόνισε. «Πρέπει να είναι, όμως, πραγματική και δυνατή» πρόσθεσε.

«Είμαι (πρόεδρος) όλων των Αιγυπτίων. Δεν θα μεροληπτήσω εναντίον κανενός γιου της Αιγύπτου», δήλωσε ο Μόρσι στους οπα�ούς του, ανεβασμένος σε εξέδρα μπροστά από το προεδρικό μέγαρο.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται στο δρόμο «της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

«Η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική σταθερότητα και η οικονομική σταθερότητα είναι αυτό που επιθυμώ και γι' αυτό εργάζομαι» επεσήμανε ο Μόρσι.

«Η αντιπολίτευση στην Αίγυπτο δεν με ανησυχεί, αλλά πρέπει να είναι πραγματική και δυνατή» συμπλήρωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, την ώρα που επικριτές του είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, διαμαρτυρόμενοι για το διάταγμα.

Υπερασπίστηκε τις νέες εξουσίες που παραχώρησε στον εαυτό του

«Η αιγυπτιακή δικαστική εξουσία είχε και θα έχει πάντα έντιμους ανθρώπους που αγαπούν τη δικαιοσύνη. Ωστόσο, το δικαστικό σύστημα έχει επηρεαστεί από αυτά που έχουν επηρεάσει το έθνος. Υπάρχουν κάποιοι σε αυτό που προσπαθούν να καλυφθούν. Θα ξεσκεπάσω αυτή την κάλυψη» είπε.

Πρόσθεσε ότι θα εργαστεί για την ανεξαρτησία των εκτελεστικών, δικαστικών και νομοθετικών αρχών.

Διαδηλωτές σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου έβαλαν φωτιά σε γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Εξαγριωμένοι πολίτες πυρπόλησαν τα γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις πόλεις Σουέζ, Πορτ Σαΐντ και Ισμαϊλίγια.

Διαδηλωτές λεηλάτησαν τα γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αλεξάνδρεια, όπου υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούστηκαν με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Δακρυγόνα έριξαν αστυνομικοί σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα, διαδηλώνοντας κατά του διατάγματος του Αιγύπτιου προέδρου.

Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε, μιλώντας σε πιστούς σε τζαμί στο Κάιρο ότι η Αίγυπτος προχωρά μπροστά και ότι οι πράξεις του έγιναν για να ικανοποιηθεί ο Θεός και το έθνος.

«Με τη βοήθεια του Θεού, προχωράμε μπροστά και κανείς δεν μας στέκεται εμπόδιο» δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, ο οποίος την Πέμπτη εξέδωσε διάταγμα που του παρέχει υπερεξουσίες.

«Λαμβάνω τις αποφάσεις μου αφού συμβουλεύομαι τους πάντες» είπε και πρόσθεσε: «Η νίκη δεν έρχεται χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο και αυτό έχω».

Με το διάταγμα, ο πρόεδρος προστατεύει την συντακτική συνέλευση από την διάλυση με απόφαση της δικαιοσύνης ή της Άνω Βουλής και της παραχωρεί άλλους δύο μήνες, πέραν της αρχικής προθεσμίας που έληγε τον Δεκέμβριο. Την ίδια προστασία παραχώρησε ο Μόρσι και στην (θεσμικά ανίσχυρη) Άνω Βουλή, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές.

Ο Μόρσι διέταξε επίσης να γίνουν εκ νέου οι δίκες των αξιωματούχων με «πολιτικές ή εκτελεστικές θέσεις» επί Μουμπάρακ, κάτι που ίσως ανοίγει τον δρόμο και για μια νέα δίκη του πρώην προέδρου.

Παράλληλα, με το διάταγμα που εξέ�ωσε ο Μόρσι, όλες του οι αποφάσεις μέχρι την εκλογή νέου Κοινοβουλίου δεν μπορούν να προσβληθούν δικαστικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να σεβαστεί «τη δημοκρατική διαδικασία».

«Είδαμε την πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου Μόρσι. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας η δημοκρατική διαδικασία να ολοκληρωθεί βάσει των δεσμεύσεων των αιγυπτιακών αρχών σχετικά με τον διαχωρισμό των εξουσιών, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών και τη διοργάνωση δημοκρατικών βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.