Πενήντα αστέρια μετρά η σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα για κάθε πολιτεία των ΗΠΑ. Όμως, δέκα από αυτές αναμένεται να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να βγάλουν την τελική ετυμηγορία για το ποιος θα είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ....
Ποιες είναι οι κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα;
ΦΛΟΡΙΝΤΑ (29 μεγάλοι εκλέκτορες)
Η μεγαλύτερη από τις πολιτείες-κλειδιά, όπου η προεκλογική εκστρατεία κοστίζει ακριβά. Στην Φλόριντα παίχτηκε η προεδρική εκλογή του 2000 ανάμεσα στν Τζορτζ Μπους και τον Αλ Γκορ. Έκτοτε, η πολιτεία έχει εκσυγχρονίσει το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που αποτελεί ευθύνη κάθε κομητείας. Οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν μακριές ουρές αναμονής από την έναρξη της ψηφοφορίας στις 27 Οκτωβρίου. Ο πληθυσμός είναι ετερογενής, με πολλούς συνταξιούχους (στην πλειοψηφία τους Ρεπουμπλικανοί), πολλούς ψηφοφόρους κουβανικής καταγωγής (στην πλειοψηφία τους Ρεπουμπλικανοί) και πολλούς Πορτορικανούς (στην πλειοψηφία τους Δημοκρατικοί).
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ρόμνεϊ εξασφαλίζει το 48,9% και ο Ομπάμα το 47,4%.
ΠΕΝΣΙΛΒΑΝΙΑ (20 μεγάλοι εκλέκτορες)
Το 2008, ο Ομπάμα κέρδισε την Πενσιλβάνια, η οποία είναι μοιρασμένη ανάμεσα στον αγροτικό πυρήνα της που είναι ρεπουμπλικανικός και τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Φιλαδέλφεια και το Πίτσμπουργκ, όπου οι εργάτες και οι μαύροι ψήφισαν μαζικά Ομπάμα το 2008. Η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και η εξόρυξή του στο δυτικό τμήμα της πολιτείας, που ο Ρόμνεϊ προτίθεται να προωθήσει, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προεδρική εκλογή.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων ο Ομπάμα εξασφαλίζει το 49,5% και ο Ρόμνεϊ το 44,8%.
ΟΧΑΪΟ (18 μεγάλοι εκλέκτορες)
Στις εκλογές του 2008, ο Ομπάμα κέρδισε το Οχάιο, ενώ το 2004 και το 2000, νικητής ήταν ο Τζορτζ Μπους. Το Οχάιο παρουσιάζεται συχνά ως μικρογραφία των ΗΠΑ, με τα μεγάλα του αστικά κέντρα, τις βιομηχανικές του ζώνες και τις αγροτικές περιοχές, όπου η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και η γεωργία είναι οι ατμομηχανές της οικονομίας. Ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του Πολ Ράιαν έχουν περάσει στο Οχάιο περισσότερο χρόνο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ομπάμα εξασφαλίζει το 48,6% και ο Ρόμνεϊ το 46,5%.
ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ (15 μεγάλοι εκλέκτορες)
Συντηρητική νότια πολιτεία, την οποία ο Ομπάμα κέρδισε το 2008 με διαφορά 13.000 ψήφων επί συνόλου 4,2 εκατομμυρίων, χάρις στις μεγάλες πόλεις Σάρλοτ και Ράλεϊ. Το υπόλοιπο αποτελείται από αγροτικές περιοχές και είναι πολύ συντηρητικό.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ομπάμα εξασφαλίζει το 50,3% και ο Ρόμνεϊ 46,5%.
ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ (13 μεγάλοι εκλέκτορες)
Η νίκη του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 ήταν η πρώτη δημοκρατικού υποψήφιου από το 1964 σε αυτήν την παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία , η πρωτεύουσα της οποίας ήταν και πρωτεύουσα των Νοτίων στον αμερικανικό εμφύλιο . Η ταχεία δημογραφική ανάπτυξη του βόρειου τμήματος της Βιρτζίνια επέτρεψε στους Δημοκρατικούς να πυκνώνουν τις τάξεις τους , αλλά ο Μιτ Ρόμνεϊ ποντάρει στην κινητοποίηση των στρατιωτικών της περιοχής του Νόρφολκ, οι οποίοι προσελκύονται από τις υποσχέσεις του για την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων οι δύο υποψήφιοι είναι ισόπαλοι με 47,8%.
ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ (10 μεγάλοι εκλέκτορες )
Στα σχέδια μάχης οι Δημοκρατικοί δεν μπορούσαν να φαντασθούν ότι η πολιτεία μπορεί να πέσει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, αλλά ο ορισμός του Πολ Ράιαν, αντιπροσώπου της πολιτείας στο Κονγκρέσο, ως υποψηφίου αντιπροέδρου, άλλαξε τα δεδομένα . Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας έχει επίσης αποκτήσει κύρος σε εθνικό επίπεδο με τη μάχη του κατά των συνδικάτων.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ομπάμα εξασφαλίζει το 49,3% και ο Ρόμνεϊ το 47%.
ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ (9 μεγάλοι εκλέκτορες)
Ρεπουμπλικανική, ο πληθυσμός της πολιτείας εμπλουτίστηκε με νεοαφιχθέντες από τι δυτικές ΗΠΑ, παραδοσιακά περισσότερο προοδευτικούς, και ισπανόφωνους. Το 2008 οι Δημοκρατικοί οργάνωσαν εδώ το συνέδριο που έδωσε το χρίσμα στον Ομπάμα .
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, οι δύο αντίπαλοι είναι ισόπαλοι με 47,8%.
ΑΪΟΒΑ (6 μεγάλοι εκλέκτορες )
Εφαλτήριο της υποψηφιότητας Ομπάμα το 2008, μετά την επικράτησή του επί της Χίλαρι Κλίντον, η Αϊόβα περιλαμβάνει πολλούς ευαγγελιστές και αγρότες ψηφοφόρους, που εξαρτώνται από τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις. Ο Μιτ Ρόμνεϊ ήρθε δεύτερος στην κούρσα για το χρίσμα μετά τον Ρικ Σαντόρουμ.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ομπάμα εξασφαλίζει το 49% και ο Ρόμνεϊ το 46,7%.
ΝΕΒΑΔΑ (6 μεγάλοι εκλέκτορες)
Θύμα της κρίσης του τομέα της στέγης, η Νεβάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα (11,8% έναντι του εθνικού μέσου όρου 7,8%) η υποστήριξη της μεγάλης ισπανόφωνης κοινότητας μπορεί να βοηθήσει τον Μπαράκ Ομπάμα , όμως η πολιτεία διαθέτει μία μικρή κοινότητα μορμόνων που υποστηρίζει τον Μιτ Ρόμνεϊ.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ομπάμα εξασφαλίζει το 50% και ο Ρόμνεϊ 47,6%.
ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΪΡ (4 μεγάλοι εκλέκτορες)
Μικρή πολιτεία στα βόρειο-ανατολικά της χώρας που δεν έχει ψηφίσει παρά δύο φορές δημοκρατικό υποψήφιο στις τελευταίες έξι προεδρικές εκλογές . Το Νιού Χαμσάιρ μπορεί τελικά να στραφεί προς τον Μιτ Ρόμνεϊ , που υπήρξε δημοφιλής κυβερνήτης της Μασαχουσέτης από το 2003 μέχρι το 2007.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ομπάμα εξασφαλίζει το 48,8% και ο Ρόμνεϊ το 46,8%.