Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ομπάμα ή Ρόμνεϊ; Παρακολουθήστε τις αμερικανικές εκλογές από το in.gr

Έφτασε η ώρα των ψηφοφόρων

Η μεγάλη ώρα της κάλπης για τις ΗΠΑ και για τον πλανήτη που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην πιο ισχυρή δημοκρατία του πλανήτη έφτασε: από νωρίς την Τρίτη εκατομμύρια Αμερικανοί θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, δύο πολιτικούς με διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς και προς τα που πρέπει να κινηθεί η οικονομία, η εξωτερική πολιτική ακόμα και κοινωνία των ΗΠΑ για την επόμενη τετραετία. Η μάχη αναμένεται δύσκολη και ο νικητής θα κριθεί στο νήμα χάρη, για άλλη μια φορά, στις ψήφους των αναποφάσιστών, εκλογικά διχασμένων π�λιτειών...

Με το σύνθημα «μπροστά» ο Μπαράκ Ομπάμα διεκδικεί άλλα τέσσερα χρόνια στην προεδρία

Με όπλο το σύνθημα «ελπίδα και αλλαγή» πάνω σε πλατφόρμα φυλετικής και πολιτικής συμφιλίωσης μετά το «σοκ και δέος» της οκταετίας Μπους, ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε το 2008 αμερικανική Ιστορία με θριαμβευτική νίκη σε μία προεδρική εκλογή που προσέλκυσε παγκόσμιο ενδιαφέρον ανάλογο της εποχής Κένεντι και γέννησε τεράστιες προσδοκίες εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος της Αμερικής αποθεώθηκε σαν ροκ σταρ κάθε φορά που ανέβηκε στη σκηνή με το σύνθημα «Ναι μπορούμε». Όμως, τέσσερα χρόνια μετά δίνει μάχη στο νήμα ανάμεσα στις �υμπληγάδες της οικονομίας.

Μετά από σφοδρούς αγώνες στο εσωτερικό του, το Ρεπουμπλικανό Κόμμα βρήκε στο πρόσωπο του Μιτ Ρόμνεϊ το αντίπαλον δέος του Μπαράκ Ομπάμα στη μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου. Το κόμμα ελπίζει ότι ο υποψήφιος θα καταφέρει να κάνει πραγματικότητα το ρεπουμπλικανικό όνειρο να περάσει ο Ομπάμα στην ιστορία ως πρόεδρος μίας θητείας, αλλά η πορεία του Ρόμνεϊ είναι πλούσια τόσο σε περγαμηνές όσο και σε «προβληματικά» σημεία.