Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Χιονισμένα γλυκάκια με σοκολάτα και καρύδια

Ωραιότατα, μπισκοτένια γλυκάκια σας ετοιμάσαμε σήμερα!
Ήθελα εδώ και καιρό να τα φτιάξω, αλλά καθώς είναι γιορτινά περίμενα να έρθουν αυτές οι ημέρες για να τα φτιάξω.
Πλούσια η γεύση τους, το καρύδι και η σοκολάτα δίνουν τον γευστικό τόνο.
Μοιάζουν με κουραμπιεδάκια, στην αρχή και εγώ αυτήν την εντύπωση είχα. Είναι όμως αφράτα μπισκοτάκια, τα οποία �πορούμε να κάνουμε τραγανά, αλλά αν τα ψήσουμε λιγότερο χρόνο γίνονται πιο μαλακά, όπως μου αρέσουν περισσότερο.
Η εμφάνισή τους είναι σαν χιονισμένες μπαλίτσες, καθώς τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη από πάνω.
Μπορούν να γίνουν και μεγαλύτερα σε μέγεθος από ότι προτείνουμε στην συνταγή, αλλά πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τον χρόνο ψησίματος.
Καλό θα είναι αφού πασπαλιστούν με την άχνη ζάχαρη και κρυώσουν εντελώς, να καλυφθούν με πλαστική μεμβράνη, γιατί στεγνώνουν. Αν προλάβουν βέβαια!!
Γι' αυτό σας προτείνω να φτιάξετε διπλή δόση. Εμε! ίς από την πρώτη ημέρα, εξαφανίσαμε τα μισά!!
Η συνταγή είναι προσαρμογή από το une gamine dans la cuisine, με αλλαγές και προσθήκες υλικών.
Καρυδοσοκολατένια μπισκοτογλυκάκια λοιπόν και ας δούμε πως θα τα φτιάξουμε.
Τα υλικά μας:
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντ�ρ
μισό κουταλάκι κανέλα σκόνη
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
1 κουταλιά μαύρο ρούμι ή 1 κουταλιά δυνατό καφέ φίλτρου ή εσπρέσο (υγρό)
130 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
70 γρ. ζάχαρη
170 γρ. μαύρη κουβερτούρα τριμμένη
100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Τα φτιάχνουμε:
Κοσκινίζουμε μαζί τα δύο άλευρα, το μπαίκιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
Βάζουμε σε μπολ ή στο μπολ του μίξερ την μαργαρίνη, την οποία θα πρέπει να την έχουμε βγάλει νωρίτερα από ! το ψυ! γείο, για να μαλακώσει.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ, για να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας και το μαύρο ρούμι ή τον καφέ και χτυπάμε ακόμα λίγο να ενσωματωθούν.
Σταματάμε το μίξερ και με σπάτουλα ή κουτάλι ενσωματώνουμε το μείγμα των αλεύρων, έπειτα τα καρύδια και τέλος την τριμμένη σοκολάτα.
Αν χρειαστεί, ζυμώνουμε λίγο με το χέρι μας. Δεν ζυμώνουμε πολύ, θέλουμε απλώς να ενωθούν τα υλικά.
Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα.
Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθ. Κελσίου
Στρώνουμε τα δύο μεγάλα ταψιά του φούρνου μας με αντικολλητικό χαρτί.
Φτιάχνουμε μπαλίτσες ζύμης σε μέγεθος ενός μέτριου καρυδιού, δηλαδή θα έχουν διάμετρο 2-2,5 εκ. περίπου.
Βάζουμε τις μπαλίτσες στο ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στην μεσαία θέση.
Ψήνουμε για δώδεκα-δέκα τρία λεπτά αν θέλουμε να είναι μαλακά τα ! μπισ�! �οτάκια μας. Αν τα προτιμάμε πιο τραγανά, θα τα ψήσουμε για δέκα πέντε ως δέκα επτά λεπτά.
Βγάζουμε τα μπισκοτάκια μας από το ταψί και τα βάζουμε σε σχάρα, να κρυώσουν λίγο, για οκτώ με δέκα λεπτά.
Τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Βάζουμε τα μπισκοτογλυκάκια μας σε ωραία γιορτινή πιατέλα ή σε κουτί που κλείνει καλά.
Αν τα βάλουμε σε πιατέλα, τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσουν.
Με αυτήν την ποσότητα ζύμης γίνονται 28 περίπου κομμάτια.
Καλή επιτυχία, καλό γιορτινό Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.