Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για την Θεσσαλονίκη

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των δύο αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την Θεσσαλονίκη, καθώς και την προκήρυξη......

στις 27 Ιουνίου 2012 του πρώτου διαγωνισμού στρατηγικού σχεδιασμού του θαλάσσιου μετώπου.
Πρόκειται για τις αναπλάσεις της "Βαλκανικής Πλατείας" στην περιοχή του πρώην Στρατοπέδου Στρεμπενιώτη του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, και  του άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας από την οδό Φιλίππου μέχρι τη λεωφόρο  Νίκης, περιλαμβανομένων των  πλατειών Αγίας Σοφίας και Μακεδονομάχων και του περιβάλλοντα χώρου των βυζαντινών ναών και της Μητρόπολης.
Επίσης, με Απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ Γρηγόρη Τσάλτα το Πράσινο Ταμείο αποδέσμευσε πόρους για την προετοιμασία των διαγωνισμών του θαλάσσιου μετώπου, ο πρώτος από τους οποίους προκηρύσσεται εντός του Ιουνίου.
Πρόκειται για το τμήμα που αφορά στις εκβολές των ποταμών και γενικά τον Δήμο Δέλτα, ενώ θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί των υπόλοιπων 4 τμημάτων. Η περιοχή παρουσιάζει έντονο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και γειτνιάζει με οικισμούς, πλούσια γεωργική γη, βιομηχανικές-βιοτεχνικές συγκεντρώσεις ενώ φιλοξενεί σημαντική υδατο-καλλιεργητική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με το πρακτικό αξιολόγησης της Κριτικής Επιτροπής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανάπλαση της Βαλκανικής Πλατείας αξιολογήθηκαν 20 προτάσεις, απονεμήθηκαν 3 βραβεία και εξαγοράστηκαν ισότιμα τρεις μελέτες.
Οι νικητές
Το πρώτο βραβείο  συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 27.000 ευρώκαι απονέμεται στην ομάδα των Ρένα Σακελλαρίδου, Μόρφω Παπανικολάου (sparch / Sakellaridou Papanikolaou Architects) και Αναστασία Παπαδοπούλου, Βενετία Τσακαλίδου (40.22 Architects) για την αρχιτεκτονική μελέτη, με συνεργάτες αρχιτέκτονες τους Κ. Ολύμπιο, Ε. Παπαευαγγέλου, Χ. Καρακάνα, Κ. Τουμπεκτσή και συνεργάτες φοιτητές αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ τους Σ. Γεωργίου, Ε. Κουμπλή, Α. Νιάκα. Επίσης για την πολεοδομική μελέτη τους Γεωχώρος Μελετητική ΕΠΕ, Δρ. Α. Γιαννακού,  Δρ. Α. Τασοπούλου, Δ. Ζέκα με συνεργάτη τον Σ. Τσόβρα και για την  κυκλοφοριακή μελέτη τον Κ. Δερπάνη με συνεργάτες τους Δ. Σαμαρά, Γ. Παπανδρίτσα.