Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Πακέτο βρετανικών εγγυήσεων 63 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών

Το βρετανικό Δημόσιο σχεδιάζει να προσφέρει εγγυήσεις 63 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε έργα υποδομής, προσπαθώντας να τονώσει την, αδύναμη όπως προβλέπεται, ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν ανέφερε πως το Λονδίνο θα αξιοποιήσει την «δημοσιονομική αξιοπιστία που κέρδισε με κόπο» για την επανεκκίνηση έργων υποδομής που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης κεφαλαίων.

Το σχέδιο επικεντρώνεται κυρίως σε έργα για τα οποία οι ιδιώτες επενδυτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα να εξασφαλίσου� τα ποσά που χρειάζονται.

Το Δημόσιο θα χρεώνει για τη χρηματοδότηση, και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν πως είναι σε θέση να ξεκινήσουν τις εργασίες εντός δωδεκαμήνου και πως το έργο θα έχει θετική επίδραση στην πορεία της οικονομίας.

Στόχος είναι η εφαρμογή του σχεδίου εγγυήσεων να ξεκινήσει το φθινόπωρο, σύμφωνα με το BBC. Στις τελευταίες του εκτιμήσεις, το ΔΝΤ προβλέπει πως η βρετανική ανάπτυξη θα φτάσει μόλις το 0,2% του ΑΕΠ φέτος.