Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Την αποπομπή Μπασέσκου δείχνει δημοσκόπηση στη Ρουμανία

Ο Τραϊάν Μπασέσκου αναμένεται να αποπεμφθεί από το αξίωμα του προέδρου της Ρουμανίας στο δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη. Βασική προϋπόθεση είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων να ξεπερνά το 50% του εκλογικού σώματος, ώστε η διαδικασία να θεωρηθεί έγκυρη.

Το USL αποφάσισε να αποπέμψει τον Μπασέσκου, υποστηρίζοντας ότι υπερέβη τις εξουσίες του. Ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eυρωπαίοι ηγέτες και οι ΗΠΑ επέκριναν τον Πόντα για την εκστρατεία του με στόχο την εκδίωξη του κύριου αντιπάλου του.

Το 66% των 1.104 Ρουμάνων ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν είπε ότι θέλει ο Μπασέσκου να αποπεμφθεί, ενώ το 34% τάσσεται εναντίον της απομάκρυνσής του από το αξίωμα. Τα ποσοστά δεν εκπλήσσουν, αφού πλέον ο Τραϊάν Μπασέσκου είναι ελάχιστα δημοφιλής εξαιτίας των μέτρων λιτότητας.

Το 61% δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στο δημοψήφισ�α. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πάνω από το μισό του εκλογικού σώματος θα πρέπει να λάβει μέρος στο δημοψήφισμα ώστε αυτό να θεωρηθεί έγκυρο.

Η ίδια δημοσκόπηση, του ινστιτούτου CURS, δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα Κοινωνική Φιλελεύθερη Ένωση (USL) υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα παραμένει το φαβορί για να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το ποσοστό του USL αυξήθηκε στο 63%, παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχεται ο Πόντα από ξένους ηγέτες.

Η πολιτική αναταραχή και η παράλυση του κράτους λόγω της σύγκρουσης Πόντα-Μπασέσκου δημιούργησαν ανησυχίες για μια γραμμή πιστώσεων 5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που διαβεβαίωσε ότι η σχετική συμφωνία ισχύει, ενώ πυροδότησαν πιέσεις προς το εθνικό ρουμανικό νόμισμα, το λέου, που υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ.