Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Στη Βενεζουέλα όλα μπορούν να συμβούν

"Σε αυτή τη χώρα θα δείτε τα πάντα. Από τα πολύ καλά, ως τα χειρότερα" προσπαθώντας να εξηγήσει πως όλος ο κόσμος ξέρει ότι η ισοτιμία ευρώ-βολιβάρ είναι 1 προς 11 και μόνο οι τράπεζες αλλάζουν 1 προς 5.

Και να μας δώσει να καταλάβουμε γιατί ο λαός της Βενεζουέλας λατρεύει τον Τσάβες: "Με μέσο μισθό τα 150 ευρώ, όπως καταλαβαίνετε το να έχεις δωρεάν στέγη, υγεία και παιδεία, είναι πολύτιμα αγαθά".

Σωστό. Όπως και το ότι "η εγκληματικότητα είναι δεδομένη. Γι αυτό και τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα όταν βραδυάζει. Εσείς πάντως μην ανησυχείτε. Μένετε σε καλή περιοχή".

Αλλά το "όλα γίνονται στη Βενεζουέλα" ισχύει στο έπακρο. Ακόμη και η παροιμιώδης "ανοργανωσιά" της ΕΟΚ μπορεί να βρει χειρότερους, όπως τους ανέτοιμους διοργανωτές ενός τέτοιου τουρνουά.

Οι άνθρωποι, όμως, είναι φιλότιμοι. Το βλέπεις στα μάτια τους ότι θέλουν να σε εξυπηρετήσουν, άσχετα αν για μας ορισμένα πράγματα δεν ...εξηγούνται. Μπορεί σε μια πάμφτωχη χώρα ένα μπουκάλι νερό να στοιχίζει 2.5 ευρώ;

Ή μήπως είναι φυσιολογικό να μπαίνεις στο πούλμαν και να είναι ... "κλεισμένο" από παντού με κουρτίνες, λες και σε βάζουν στην απομόνωση;

Αλλά τι ψάχνουμε να βρούμε; Εδώ η Εθνική Ομάδα έκανε προπόνηση χθες στην στρατιωτική ακαδημία του Καράκας. Συμπτωματικά, την ίδια ώρα έκαναν πρόβες για την παρέλαση της 5ης Ιουλίου (ημέρα της ανεξαρτησίας) τα άρματα μάχης του στρατού της Βενεζουέλας!

 

Ζούρος ή τανκς

Ο Ζούρος κατάφερε να ολοκληρώσει την προπόνηση, όχι όμως και ο Λιθουανός Κεζμούρα, που αδυνατούσε να επικοινωνήσει με τους παίκτες του, αφού έκαναν πτήσεις τα ...μαχητικά αεροπλάνα!

Και φυσικά ήταν καταπληκτική η μετάδοση της τηλεόρασης του αγώνα Βενεζουέλας με τον σπίκερ να κραυγάζει και να μεταδίδει σαν σε ποδόσφαιρο, ειδικά στα εύστοχα σουτ τριών πόντων των γηπεδούχων...

Πάρτε μια ιδέα:

Εδώ, λοιπόν, στη χωρα όπου όλα γίνονται ο Ηλίας Ζούρος δήλωσε μετά τη νικηφόρα προπόνηση (ε με συγχωρείτε πρεμιέρα) ότι η Εθνική Ομάδα θα παρουσιάσει φέτος μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Θα έχει, δηλαδή, πολύ καλά τεσσάρια και με βάση την ταχύτητά της θα προσπαθήσει να επιβάλλεται των αντιπάλων της.

Όχι μόνο στο προολυμπιακό τουρνουά του Καράκας, αλλά και στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, αν με το καλό προκριθεί.

 

Τα 7 παιδιά του Μπάλντουιν

"Αυτή θα είναι η ταυτότητά μας" είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής, ενώ στην άλλη πλευρά της μικτής ζώνης ο Ταμπ Μπάλντουιν σχολίαζε: "Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να σταματήσει την Εθνική Ελλάδας, ωστόσο, αν καταφέρει να τρέξει δύσκολα θα χάσει"!

Ο οποίος Μπάλντουιν αποκάλυψε ότι έχει ... 7 παιδιά (3 από τον πρώτο του γάμο και άλλα 4 η Ελληνίδα δεύτερη σύζυγός του) και ότι αυτός "έκοψε" τον Αμερικανό Ρασίμ Ράιτ: "Ναι, εγώ τον σταμάτησα. Όχι γιατί δεν είναι καλός παίκτης, αλλά επειδή θα ήθελε να κάνει 20 προσπάθειες στο παιχνίδι".

Τέτοια πράγματα, που λέτε.

Αυτό που μας άρεσε στην πρεμιέρα της Εθνικής δεν ήταν η κατοστάρα και η άνετη επικράτηση επί της αδύναμης Ιορδανίας, όσο η εικόνα της ομάδας.

Με άριστο πάσινγκ-γκέιμ και εξαιρετικές επιλογές που εντυπωσίασαν τον Μόντσο Μονσάλβες τον γηραιό Ισπανό κόουτς, που το 2008 κοούτσαρε την Βραζιλία στο προολυμπιακό της Αθήνας: "Αυτή η ομάδα με Διαμαντίδη-Σχορτσιανίτη θα ήταν ανίκητη. Αλλά και τώρα παίζει πολύ καλά. Με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο αναζητά διαρκώς το ελεύθερο σουτ. Λίγες ομάδες κάνουν κάτι τέτοιο" έλεγε στην εξέδρα των δημοσιογράφων, δίπλα στον Έλληνα πρώην πρόεδρο της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας, Γεράσιμο Μποζίκη!

Παπανικολάου speaking

"Αυτός ο τρόπος παιχνιδιού είναι σήμα κατατεθέν της Εθνικής από το 2004 και μετά" δήλωνε ο Κώστας Παπανικολάου, αποδίδοντας τα του Καίσαρος στον Παναγιώτη Γιαννάκη και πρόσθετε: "Το έκαναν οι παλιότεροι, το ακολουθούμε κι εμείς οι νεότεροι".

Οι νεότεροι που είναι πλέον ένα χρόνο ωριμότεροι: "Είναι τελείως διαφορετικά" εξήγησε ο φορμαρισμένος "Παπ" αποκαλύπτοντας: "Θυμάμαι, πέρσι στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ ότι έτρεμαν τα πόδια μου. Φέτος ήμουν έτοιμος από το ξεκίνημα του ματς να παίξω!"

Ωραίος ο μικρός. Και πιο ωραίος ακόμη όταν δήλωνε πως "δεν υπάρχει τίποτε άλλο στο μυαλό μου, εκτός από την πρόκριση στους Ολυμπιακούς. Δεν συμβιβάζομαι με τιποτε λιγότερο".

Και ο παλιός, όμως, Νίκος Ζήσης αυτό υπογράμμιζε: "Ο στόχος είναι το Λονδίνο. Βρίσκουμε ρυθμό, παίζουμε καλά" έλεγε, χωρίς να θελήσει να αποκαλύψει αν τελικά θα παίξει ή όχι του χρόνου στο Μπιλμπάο: "Λεπτομέρειες προσεχώς" απεφάνθη.

Αντίθετα ο Γιώργος Πρίντεζης δεν έκρυβε για μια ακόμη φορά ότι "προτεραιότητά μου παραμένει ο Ολυμπιακός. Εκεί θέλω να συνεχίσω".

Σήμερα οι διεθνείς έχουν ρεπό. Γι αυτο και η ελληνική κοινότητα του Καράκας διοργανώνει μια γιορτή μαζί με τους 60 ακούραστους ταξιδιώτες "πελαργούς", αφού δεν υπάρχει παιχνίδι.

Τα σπουδαία έρχονται αύριο. Κόντρα στο Π.Ρίκο, που παραμένει "μια σκληρή ομάδα, με άξονες τους Μπαρέα, Αρόγιο" όπως είπε ο συνεργάτης του Ηλία Ζούρου, Δημήτρης Πρίφτης.

Ο Αρόγιο και ο ...Αρόγιο

Ένας άλλος Αρόγιο, πάντως, ο ...σκάουτερ Θανάσης Μολυβδάς είχε έτοιμα τα βίντεο για τους προπονητές, αποκρυπτογραφώντας τα μυστικά του σωσία του στο Π.Ρίκο και των υπόλοιπων παικτών της ομάδας που η Ελλάδα νίκησε τόσο το 2008 στο προολυμπιακό όσο και δυο χρόνια αργότερα στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας.

Μέχρι τότε έχουμε ώρες ξεκούρασης, ύπνου (χάσαμε και το ...μέτρημα των ωρών σε σχέση με τη διαφορά στην ώρα Ελλάδας και Βενεζουέλας) και αυτοσυγκέντρωσης...