Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Tρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή

1 εικόνα

Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται ως τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό, 10.5%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη στο «Ποντίκι», στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων οι συσχετισμοί των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία, 25%, ΣΥΡΙΖΑ 24%, Χρυσή Αυγή 10.5%, ΠΑΣΟΚ 8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6.5%, ΚΚΕ 5%, ΔΗΜΑΡ 4.5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, Οικολόγοι-Πράσινοι 1%, Δράση-Δημιουργία Ξανά 1%, Αναποφάσιστοι 9.5%.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Ιουνίου τα αποτελέσματα ήταν:

● ΝΔ 29,6% και 129 έδρες
● ΣΥΡΙΖΑ 26,9% και 71 έδρες
● ΠΑΣΟΚ 12,28% και 33 έδρες 
● Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,51% και 20 έδρες
● Χρυσή Αυγή 6,92% και 18 έδρες
● ΔΗΜΑΡ 6,25% και 17 έδρες
● ΚΚΕ 4,51% και 12 έδρες

Ουσιαστικά η δημοσκόπηση αποτυπώνει την τάση ενός υπολογίσιμου τμήματος της κοινωνίας για μετακίνηση προς τα άκρα. Η Χρυσή Αυγή είναι το κόμμα που παρουσιάζει βελτίωση των ποσοστών του σε σχέση με την επίδοση στην κάλπη. Και είναι πλέον εμφανές ότι σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων επιδοκιμάζει τις ακραίες μεθόδους του συγκεκριμένου κόμματος. Επίσης η Χρυσή Αυ�ή κεφαλαιοποιεί δημοσκοπικά τη δυσαρέσκεια κοινωνικών ομάδων όπως οι ένστολοι, όπου παραδοσιακά μπορούσε να διεκδικήσει ερείσματα.

Η δημοσκόπηση δίνει στους κυβερνητικούς εταίρους ποσοστό κάτω του 40% αθροιστικά, αλλά από την άλλη δεν επιβραβεύει ούτε την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει ένα πολιτικό σκηνικό απορυθμισμένο με σαφή διάθεση ενίσχυσης των άκρων. Ουσιαστικά θέτει ακόμα ένα στοίχημα προς τον παραδοσιακό πολιτικό κόσμο. Όχι μόνο τη διατήρηση της χώρας στην Ευρώπη, αλλά και τη διατήρηση της εντός του αστικού πολιτικού πολιτισμού.