Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζεται ο αναβρασμός για τη διαθεσιμότητα


Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, κλιμακώνοντας την αντίδρασή της στο μέτρο της διαθεσιμότητας....



Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η συνέχιση των καταλήψεων σε όλα τα δημαρχεία και τα δημοτικά κτήρια την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, με την επισήμανση πως ο κάθε σύλλογος εκτιμώντας της δυνατότητας και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε τοπικό επίπεδο θα εξειδικεύει ποια κτήρια και υπηρεσίες θα καταληφθούν.

Ακομη, ελήφθη απόφαση για 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη από τις 11.00 έως τις 15.00 για την πρωινή βάρδια και από τις 15.00 έως τις 19.00 για τη βραδινή. Την ίδια μέρα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 στην Πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών.

Την Παρασκευή θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με μοναδικό θέμα την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

«Η αποφασιστικότητα όλων των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει φέρει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο για να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζομένου» τονίζει μεταξύ άλλων η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε, μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η πορεία των περίπου 3.000 εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αίτημα να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζομένου. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την οποία ο κ. Μανιτάκης ακύρωσε λίγο πριν την πορεία, επικαλούμενος φόρτο εργασίας λόγω Eurogroup.

Κλειστή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Τετάρτη

Από την πλευρά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας σε κατά πλειοψηφία ψήφισμά του ζητεί την εξαίρεση των εργαζομένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των υπολοίπων 12 αιρετών Περιφερειών από το μέτρο της διαθεσιμότητας. Παράλληλα, αποφασίστηκε το κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για αύριο Τετάρτη.

Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα καλείται η κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της, «δεδομένου ότι στις αιρετές Περιφέρειες όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντίθετα αντιμετωπίζουμε σοβαρότατες ελλείψεις, που δυσχεραίνουν το έργο μας και υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Κατάληψη στην ΠΕ Ρεθύμνου - Δεν στέλνει τα στοιχεία ο δήμαρχος

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στο Ρέθυμνο, όπου εργαζόμενοι της Περιφέρειας κατέλαβαν το κτήριο της Π.Ε. Ρεθύμνου, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα τεσσάρων συναδέλφων τους. Η κατάληψη ήταν απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, κατά την διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η συνέχιση της κατάληψης των υπηρεσιών της Π. Ε. Ρεθύμνης και τις επόμενες ημέρες.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την κατανόηση των πολιτών, αν λόγω της κατάληψης δυσχεραίνεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες της Π.Ε. Ρεθύμνης. Για το λόγο αυτό αλλά και για πιθανά έκτακτα ή ανυπέρβλητα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, έθεσαν σε λειτουργία το τηλέφωνο 2831340713.

Παράλληλα, από πλευράς του δήμου Ρεθύμνης, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο κατέθεσε δημόσια την άρνησή του στο να αποδεχθεί το μέτρο της «διαθεσιμότητας» των υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι 16 εργαζόμενοι του δήμου Ρεθύμνου που υπάγονται στις επίμαχες κατηγορίες της διαθεσιμότητας, στηρίζονται από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τον δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη, ο οποίος όπως δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπογράφει τη διαπιστωτική πράξη με τα στοιχεία των εργαζομένων.

Νέα 24ωρη απεργία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Την ίδια ώρα, νέα 24ωρη απεργία αποφάσισαν για αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντιδρώντας στην υπαγωγή συναδέλφων τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Οι κινητοποιήσεις έχουν πάρει μορφή επαναλαμβανόμενων απεργιών από την περασμένη Πέμπτη.

Συμβιβαστική πρόταση Γ. Καμίνη

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε πρόταση τριών σημείων προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που προκαλεί το μέτρο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, «για την αξιοπιστία της Δημόσιας Διοίκησης, την εμπέδωση κλίματος συνεννόησης και εμπιστοσύνης, καθώς και την εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί», ο κ. Καμίνης προτείνει:

- Επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης δομών και προσωπικού στο σύνολο του δημοσίου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να διαπιστωθούν ακριβώς οι πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Όπως σημειώνει, η διαδικασία προβλέπεται ρητά από τον ν. 4024/2011 και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα.

- Αμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για προσωρινή τοποθέτηση των αποχωρούντων υπαλλήλων στους οργανισμούς προέλευσης. Στην απόφαση, συστήνει, να προβλέπεται η οριστική μετακίνηση μόνο και εφόσον κατόπιν της ανωτέρω αξιολόγησης προκύψει πλεονάζον προσωπικό.

- Την πιλοτική λειτουργία και την ολοκλήρωση σε ένα τρίμηνο διαδικασίας αξιολόγησης από κοινά αποδεκτό φορέα αξιολόγησης, όπως η Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. ΑΕ που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΓΣΕΕ: «Όχι» στα σχέδια απολύσεων και διαθεσιμοτήτων

Την άμεση ακύρωση «των σχεδίων απολύσεων και διαθεσιμοτήτων» ζητεί από τη δική της πλευρά η ΓΣΕΕ εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκηση.

«Η ΓΣΕΕ παρέχει την ηθική, συναδελφική, συνδικαλιστική και νομική υποστήριξη στη στάση εργασίας και στις απεργιακές κινητοποιήσεις των συναδέλφων μελών των Ομοσπονδιών μας, που μάχονται ενάντια στις "διαθεσιμότητες" απολύσεις, τόσο στο Δημόσιο όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η Συνομοσπονδία χαρακτηρίζει «αποκορύφωμα της κυβερνητικής προκλητικότητας και ανευθυνότητας τη διαθεσιμότητα-απόλυση εργαζομένων που μετατάχθηκαν στο Δημόσιο για την κάλυψη οργανικών αναγκών από φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου».

πηγή: Ναυτεμπορική