Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Κέικ με γλυκό περγαμόντο

Το σημερινό μας κέικ είναι πλούσιο και με ωραία υλικά.
Το σιρόπι από γλυκό του κουταλιού, του δίνει το μεγαλύτερο μέρος της γλυκαντικής ουσίας που χρειάζεται.
Είναι ένας ωραίος τρόπος να αξιοποιήσουμε το σιρόπι από τα ανοιχτόχρωμα κατά προτίμηση γλυκά του κουταλιού, που τις περισσότερες φορές ξεμένει στο βάζο.
Μια άλλη ιδιαιτερότητα αυτού του κέικ είναι ότι έχω αντικαταστήσει ένα μέρος του αλεύρου με νισεστέ (άμυλο καλαμποκιού).  Έχω πειραματιστεί με αυτό και έχω διαπιστώσει ότι δίνει στιλπνή υφή στο κέικ.
Γιαουρτάκι μου αρέσει να προσθέτω που και που στα κέικς μου. Αυτή την φορά πρόσθεσα το αγαπημένο μου γιαούρτι με γεύση λεμόνι και χαμηλά λιπαρά.
Το γλάσο σοκολάτας το προστατεύει από το γρήγορο στέγνωμα, κάτι που συμβαίνει στα κέικς και φυσικά προσθέτει την αγαπημένη γεύση της σοκολάτας.
Αυτή την φορά δεν κατέφυγα στην συνηθισμένη μου συνταγή για γλάσο σοκολάτας. Έφτιαξα ένα ! καινούργιο γλάσο, συνδυασμό λευκής κουβερτούρας και σοκολάτας με άρωμα μαστίχας. ΦΟΒΕΡΟ!!!
Λατρεύω το άρωμα της μαστίχας και αυτό το γλάσο είναι το κάτι άλλο.
Την σοκολάτα με μαστίχα την είχα προμηθευτεί από κατάστημα που πουλούν καφέ και έψαχνα ένα τρόπο να την αξιοποιήσω όπως πιστεύω ότι της αξίζει!! Έγινε το ιδανικό γλάσο για αυτό το κέικ.
Τώρα βέβαια αν δεν σας αρέσει το άρωμα της μαστίχας, αντικαταστήστε την με κουβερτούρα σοκολάτας γάλακτος. Η μαστίχα όμως δίνει αυτό το κάτι άλλο!!!
Χρησιμοποίησα σιρόπι και γλυκό περγαμόντο στο κέικ, και � μαστίχα κατά την γνώμη μου, ταιριάζει άψογα με τα αρώματα των εσπεριδοειδών.
Προτιμήστε σιρόπι από ανοιχτόχρωμα γλυκά του κουταλιού. Το σκούρο σιρόπι, ενδεχομένως να σκουρύνει το χρώμα του γλυκού μας.
Ας περάσουμε στην πράξη.
Τα υλικά μας:
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
125 γρ. νισεστέ
20 γρ. μπαίκιν πάου! ντερ !
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
ελάχιστο αλάτι
250 γρ. σιρόπι γλυκού του κουταλιού, ανοιχτόχρωμο
100 γρ. ζάχαρη
75 γρ. γλυκό περγαμόντο σε φέτες
190 γρ. βούτυρο αγελάδας
65 γρ. μαργαρίνη
3 μεγάλα αυγά
200 γρ. γιαούρτι με γεύση λεμόνι 1% λιπαρά
25 γρ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
50 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Για το γλάσο σοκολάτας με μαστίχα
100 γρ. λευκή κουβερτούρα
60 γρ. σοκολάτα με άρωμα μαστίχας ή 60 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος
1 κουταλιά σιρόπι περγαμόντο
1 κουταλιά μαργαρίνη
6-7 κουταλιές κρέμαγάλακτος
Επιπλέον
γλυκό περγαμόντο σε φέτες
Πάμε να το φτιάξουμε:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τον νισεστέ, το μπαίκιν, το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το αλάτι και τα ψιλοτριμμένα αμύγδαλα, από τα οποία δεν έχουμε αφαιρέσει την μαλακή τους φλούδα.
Προσθέτουμε επίσης και τις φέτες του �! �λυκο! ύ περγαμόντο, φροντίζοντας να αλευρωθούν καλά.
Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια.
Σε μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο αγελάδας και την μαργαρίνη. Και τα δύο θα πρέπει να τα έχουμε βγάλει τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα, για να πάρουν την θερμοκρασία του δωματίου και να μαλακώσουν.
Τα χτυπάμε για πέντε λεπτά στην δυνατή ταχύτητα, να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και το σιρόπι και συνεχίζουμε το χτύπημα άλλα πέντε λεπτά.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους χτυπώντας μέχρι να ενοποιηθούν με το μείγμα.
Χαμηλών�υμε την ταχύτητα του μίξερ στην μεσαία σκάλα και προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα. Αφού ενοποιηθούν και αυτά, σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε στα ασπράδια μισό κουταλάκι ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου-αυγών, εναλλάξ το μείγμα του αλευριού και την μαρέγκα.
Ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις, το μείγμα, ώσπου να ενωθούν καλά όλα τα υλικά μαζί.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα με τρύπα στην μέση, εσωτερικής διαμέτρου 26 εκ.
Βάζουμε την ζύμη του κ�! �ικ σ�! �ην φόρμα.
Βάζουμε την φόρμα σε προθερμασμένο στους 170 βαθ. φούρνο.
Ψήνουμε για 50 λεπτά ως μία ώρα, ανάλογα με τον φούρνο μας. Αν βάλουμε την λάμα ενός μαχαιριού μέσα στο ψημένο κέικ, θα πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Βγάζουμε την φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ όπως είναι για πέντε λεπτά.
Αναποδογυρίζουμε το κέικ σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Αν δεν πρόκειται να καλύψουμε το κέικ την ίδια μέρα με το γλάσο, το βάζουμε σε πιατέλα και το καλύπτουμε με μεμβράνη. Πρέπει όμως να έχει κρυώσει τελείως.
Φτιάχνουμε το γλάσο.
Βάζουμεσε μεταλλικό μπολ όλα τα υλικά του γλάσου.
Σε κατσαρολίτσα, βάζουμε νερό, το βάζουμε να σιγοβράσει και τοποθετούμε επάνω το μπολ. Ο εξωτερικός πυθμένας του μπολ δεν πρέπει να αγγίζει το ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε τα υλικά του γλάσου με ξύλινη κουτάλα ως να λιώσουν, να ενοποιηθούν και να γυαλίσει το γλάσο μας.
Αν επιθυμούμε πιο ρευστό γλάσο, προσθέτουμε επιπλέον κρέμα γάλακτος.
Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο σοκολάτας- μαστίχας, αφήνοντάς το να τρέξει στα πλάγια.
Αφού κρυώσει το γλάσο, στολίζουμε το κέικ με φέτες γλυκού περγαμόντο ή όπως! αλλι! ώς μας αρέσει.
Αν δεν βρίσκουμε σοκολάτα με μαστίχα, μπορούμε να κοπανίσουμε δύο κόκκους μαστίχας με λίγη ζάχαρη ως να γίνουν σκόνη και την προσθέτουμε στο γλάσο.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.