Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Αναγνώστρια διαμαρτύρεται: Μεροκάματα πείνας στην μαθητεία ΟΑΕΔ

Ανάμεσα στις μειώσεις μισθών όλων των κατηγοριών του εργασιακού χώρου, δεν θα μπορούσε να...
εξαιρεθεί και η μαθητεία ΟΑΕΔ αφού αποτελεί "δημόσιο χρήμα".

Έτσι, μέσα σε ένα χρόνο, από το βασικό μισθό, φτάσαμε να παίρνουμε λιγότερα από 390 ευρώ το μήνα. Συγκεκριμένα, το καθαρό ημερομίσθιο είναι 17,94 ευρώ, εκ των οποίων 12 ευρώ χρηματοδοτεί ο ΟΑΕΔ και τα υπόλοιπα 5,94 ευρώ η επιχείρηση. Ίσως σε μερικούς να φαίνονται καλά, στην πραγματικότητα όμως είναι λίγα και γίνονται ακόμη λιγότερα μιας και ο ΟΑΕΔ δεν πληρώνει τις κανονικές μας άδειες!

Δικαιούμασ�ε 2 μέρες άδεια το μήνα, όμως αν τις πάρουμε, χάνουμε τα 12 ευρώ/μέρα. Το ίδιο ισχύει και σε γιορτές/αργίες. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά σε λίγο καιρό αυτό θα ισχύει και σε όλα τα επαγγέλματα, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό το μέτρο που πέρασε στα πολύ ψιλά και αφορά τη μαθητεία ΟΑΕΔ (που δεν παύουμε να είμαστε εργαζόμενοι), σε λίγο καιρό θα ισχύει για όλη την υπόλοιπη αγορά εργασίας και θυμηθείτε την ώρα και τη στιγμή που σας το γράφω!

Είναι απαράδεκτο φαινόμενο να μην πληρωνόμαστε την άδεια που δικαιούμαστε, να μην μπορούμε να πάρουμε άδεια στην ! ουσί α... Ας μην αναφερθώ στα έξοδα που έχουμε για μετακινήσεις στη δουλειά (και πολλές φορές, κάνουμε πολλές μετακινήσεις εντός δουλειάς) και στη σχολή, που αρκετοί απέχουν 30-40χλμ. Φυσικά αρκετοί είναι αυτοί που βοηθάνε και τις οικογένειές τους μιας και όλοι οι υπόλοιποι στην οικογένεια είναι άνεργοι! Είμαστε από το πρωί ως το βράδυ σε δουλειά και σχολή με αμοιβή 17,94ευρώ. Να αναφέρω ότι σε πολλές περιπτώσεις, εμείς οι "ειδικευόμενοι" βγάζουμε πολλή περισσότερη δουλειά από τους μόνιμους υπαλλήλους και ταυτόχρονα ακούμε και γκρίνιες αν κάτι δεν κάνουμε όπως μας �ο είπαν. Δεν υπάρχει κανένας στο πλευρό μας, ούτε καν η σχολή για να μας υποστηρίξει.

Αν τυχόν παραπονεθούμε ακούμε το κλασικό "να λέτε κι ευχαριστώ που έχετε δουλειά" και λήγει εκεί το όποιο παράπονο. Μάλιστα από το Μάιο ακούγεται ότι θα καταργηθεί εντελώς η αμοιβή μας και πλέον θα κάνουμε δωρεάν εργασία. Ό,τι καλύτερο για τις επιχειρήσεις! Μάθετε λοιπόν εσείς που παίρνετε τις αποφάσεις χωρίς εμάς, ότι κανένας δεν θα δεχτεί να δουλεύει και να τρώει 12ωρο σε δουλειά-σχολή αμισθί! Αυτά ξεχάστε τα! Δεν υπάρχει κανένα απολύτως όφελος. Άλλωστε είναι κοινό ! μυστ ικό ότι μόνο πρακτική πάνω στις ειδικότητές μας δεν κάνουμε! Κανένας δεν ειδικεύεται πάνω στην πρακτική του, όλοι κάνουμε άσχετα πράγματα και αγγαροδουλειές που σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να κάνουμε. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να αλλάξει και ποιός θα μπορούσε να ασχοληθεί...μάλλον κανένας. Το μόνο που ξέρω είναι ότι αργά ή γρήγορα, όσα απαράδεκτα ισχύουν στις δικές μας συμβάσεις, θα ισχύουν και σε όλη την αγορά εργασίας. Δυστυχώς...

Αναγνώστρια