Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Η αδικία του 2010 επαναλήφθηκε

Είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι οι ειδικοί του ποδοσφαίρου σε διεθνές επίπεδο, που καλούνται να ψηφίσουν στη 'Χρυσή  Μπάλα', δεν γνωρίζουν -ή παραγνωρίζουν- το γεγονός ότι 'Χρυσή μπάλα' δεν σημαίνει 'καλύτερος παίκτης στον κόσμο ΓΕΝΙΚΑ', αλλά 'καλύτερος παίκτης στον κόσμο σε μια ορισμένη χρονιά'. Και 'καλύτερος παίκτης στον κόσμο σε μια ορισμένη χρονιά' σημαίνει 'όποιος συνδυάζει κατά τον καλύτερο τρόπο υψηλή προσωπική απόδοση μέσα στη χρονιά με τίτλους'.

Τί κατέκτησε πέρυσι ο Λεό Μέσι; Τίποτε (ούτε Πρωτάθλήμα Ισπανίας ούτε Champions League). Αντίθετα,  ο Ινιέστα –ως συμπαίκτης του, μπορεί να μην κατέκτησε επίσης τίποτε από τα δύο, αλλά ΚΑΙ μάγεψε σε συλλογικό επίπεδο ΚΑΙ πρωτοστάτησε στην κατάκτηση του Euro με την Εθνική του.

Αδικία, συνεπώς, κατά τον γράφοντα, η τέταρτη στέψη του Μέσι, όπως αδικία υπήρξε και η δεύτερη στέψη του το 2010. Ότι είναι ο καλύτερος γενικά στον κόσμο, το ξέρουν και οι πέτρες. Γενικά, όμως, όχι ειδικά  πέρυσι. Το λόμπι του διεθνούς ποδοσφαίρου εξακολουθεί να αδικεί άλλους παίκτες, στο όνομα της θεοποίησης του αργεντινού, που ασφαλώς εξυπηρτεί όσο τίποτε την επιδίωξη κερδών από το διεθνές μάρκετινγκ. 

Ο Ινιέστα –κατά τη γνώμη μου- άξιζε την πρωτιά, όχι μόνο ως ''επιστέγασμα'' της μεγάλης προσωπικής του πορείας όλα αυτά τα χρόνια (εδώ και μια δεκαετία)  αλλά και συμβολικά, εκπροσωπώντας τις πρωτοφανείς διακρίσεις της Εθνικής Ισπανίας, και ιδίως τον επιβληικό τρόπο με τον οποίο κατέκτησε το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα του 2012, με το μνημειώδες 4-0 απέναντι στην Ιταλία.

Η Παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα, όμως, επιμένει να παίζει το παιχνίδι των αριθμών. ''Τυφλώθηκαν'' με τα 91 –αν δεν απατώμαι- γκολ του Μέσι οι επιτελείς, και δεν είδαν την απουσία τίτλων του τεράστιου Αργεντινού την περασμένη χρονιά. Όπως και το 2010, βέβαια.

Δυστυχώς, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχουν αλλάξει τόσα πολλά. Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο κρίνονται οι κορυφαίοι σε υψηλού κύρους διαγωνισμούς. Στο όνομα του μάρκετινγκ. Μεταξύ άλλων...

Υ.Γ. o Ντρογκμπά (για διάφορους λόγους...απόδοσης τιμών –θα εγκαταλείψει τη μπάλα σε λίγο-), γιατί να μην είναι στην τριάδα;

*Ο Νάσος Κατσώχης έχει γράψει το βιβλίο 'Οπαδοί εν χορώ: προσέγγιση στα συνθήματα των Ελλήνων οπαδών'