Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Croque monsieur και croque madame

Καλή χρονιά σας εύχομαι κι εγώ φίλοι μου, κάθε ευτυχία και καλό να φέρει στο σπιτικό σας η νέα χρονιά!
Αυτήν την εβδομάδα απολαμβάνω το χωριατοσπιτάκι μου, την επόμενη όμως επιστρέφω στην βάση μου.
Μιας και έρχεται Σαββατοκύριακο, θέλετε να ετοιμάσουμε ένα πιο πλούσιο πρωινό??
Ένα από αυτά τα πρωινά, που τις καθημερινές δεν έχουμε την πολυτέλεια να ε�οιμάσουμε, αλλά τα Σαββατοκύριακα που είμαστε πιο χαλαροί είναι μια ευκαιρία να τα απολαύσουμε.
Το croque monsieur είναι στην ουσία ένα τοστ, που σύμφωνα με την Wikipedia εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Γαλλία το 1910.
Η ετοιμασία του όμως δεν έχει καμία σχέση με τα γνωστά τοστς που φτιάχνουμε, όπως θα δείτε παρακάτω.
Τα συστατικά απλά και εύκολα να τα προμηθευτούμε: ψωμί για τοστ, ζαμπόν και τυρί.
Η επιλογή του τυριού είναι σημαντική, μιας και το τυρί είναι το πιο βασικό συστατικό του.
Το πιο συνηθισμένο τυρί για το croque mo! nsieur είναι η γραβιέρα gruyere και το έμμενταλ.
Μιας και την συγκεκριμένη γραβιέρα δεν είναι και τόσο εύκολο να την βρούμε, χρησιμοποιούμε έμμενταλ και είμαστε μια χαρά.
To croque madame είναι στην ουσία ένα croque monsieur, που όμως φόρεσε ένα παλιομοδίτικο καπελάκι με την μορφή ενός τηγανιτού αυγού, και έγινε madame ;-)
Πάμε να τα ετοιμάσουμε?
Για κάθε croque monsieur θα χρειαστούμε:
2 φέτες ψωμί του τοστ
1 φέτα ζαμπόν
3 φέτες έμμενταλ
βούτυρο
Στην πράξη:
Ζητάμε από τον υπάλληλο του σούπερ μάρκετ να μας κόψει τις φέτες του έμμενταλ λίγο πιο χοντρές από τις συνηθισμένες φέτες για τοστ, που συνήθως είναι σαν τσιγαρόχαρτο.
Βουτυρώνουμε με μια γενναία ποσότητα την κάθε φέτα ψωμιού από την μία πλευρά.
Προσοχή!! Οι βουτυρωμένες πλευρές, θα είναι οι εξωτερικές πλευρές του τοστ και όχι οι εσωτερικές.
Ανάμεσα σ! τις δ! ύο φέτες βάζουμε μία φέτα ζαμπόν και μία φέτα έμμενταλ.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελάχιστο ως καθόλου βούτυρο και τηγανίζουμε το τοστ μας, να ροδίσει και από τις 2 εξωτερικές πλευρές.
Βοηθάμε προσεκτικά και με μια φαρδιά σπάτουλα για να το γυρίσουμε.
Όταν το τοστ μας είναι έτοιμο, στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι και το ακουμπά�ε εκεί.
Στην επάνω πλευρά, στρώνουμε 2 φέτες έμμενταλ.
Βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο, στο γκριλ, για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυράκι.
Εννοείται βέβαια ότι ταυτόχρονα μπορούμε να ψήσουμε περισσότερα από ένα τοστ, ανάλογα με το πόσα άτομα είμαστε και πόσα τοστς θέλουμε να φτιάξουμε.

Αν θέλουμε πιο πλούσιο το τοστ μας, τότε επιλέγουμε το croque madame.
Τηγανίζουμε ένα αυγό μάτι, και το νοστιμίζουμε με αλατάκι και πιπεράκι.
Μόλις βγάλουμε το τοστ από τον φούρνο, με μία σπάτουλα τοποθετούμε στην επιφάνειά του! το α�! �γό.
Έτοιμο το σπέσιαλ πρωινό μας!
Καλή επιτυχία!