Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Υπέρ της επιμήκυνσης, αν η Ελλάδα κάνει όσα πρέπει, τάχθηκε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

Κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς αυτή θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες, τάχθηκε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Στη γραμμή που χάραξε το πρωί ο Γάλλος πρόεδρος Φρ.Ολάντ, τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά το πρόγραμμα εξακολουθεί να μην αποδίδει. Για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου είπε ότι δεν το βλέπει πιθανό, αλλά ανέφερε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν θετικά στοιχεία στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου.

Ο κ. Σπίντελεγκερ ανέφερε ότι με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρούν πως θα πρέπει να αξιολογηθεί η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, ως προς την τήρηση των όρων που έχουν τεθεί σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και οι αλλαγές στη διοίκηση.

Όπως είπε, αν έχουν υλοποιηθεί οι όροι, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται, ενώ στην περίπτωση που δεν έχουν εκπληρωθεί πλήρως οι όροι, θα μπορούσε να συνεχιστεί η βοήθεια μόνον εφόσον διαπιστωθεί πως γι' αυτό δεν ευθύνεται ούτε η ελλη�ική κυβέρνηση ούτε ο ελληνικός λαός. Για παράδειγμα, αν προκύψει μια καθυστέρηση για την οποία μπορεί να αποδειχθεί αντικειμενικά ότι δεν ευθύνονται, τότε μπορεί να δοθεί μια παράταση.

Εκεί που κατά τη γνώμη του κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο είναι η περίπτωση όπου κάποιος, εσκεμμένα και παρόλο που έχει τα μέσα, δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του και ποντάρει σε μια ούτως ή άλλως συνέχιση της βοήθειας. Αυτό, όπως αναφέρει, είναι αδιανόητο να γίνει ούτε τώρα με την Ελλάδα ούτε στο μέλλον γενικά.

Αυτός ήταν, σύμφωνα με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, ο λόγος για τον οποίο πρότεινε πρόσφατα να καθοριστούν αυτές οι προϋποθέσεις σε μια μελλοντική νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, ώστε εκείνος που δεν τηρεί τους όρους να έχει βαθμιαία συνέπειες που θα φτάνουν στο τέλος στην αποπομπή.

Ως προς ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή δεν βλέπει μεγάλες πιθανότητες, αλλά βλέπει πως στη βάση του δεύτερου πακέτου πρέπει να υπάρξουν θετικά στοιχεία, και ακούγεται πως θα υπάρξουν -σημειώνει- μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ακούγεται ακόμη πως μερικά αποφασιστικά κριτήρια έχουν ήδη εκπληρωθεί.

Ο κ. Σπίντελεγκερ ανέφερε επιπλέον, πως στις χώρες στις οποίες ισχύουν προγράμματα προσαρμογής, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, διαγράφεται σταδιακά μια στροφή στην κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, αύξησης των εξαγωγών και μείωσης του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, και αυτές, όπως τόνισε, είναι καλές ειδήσεις καθώς δείχνουν πως με τη λήψη σωστών μέτρων εξασφαλίζεται η επιτυχία.

Συμπερασματικά, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως θα πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα, σημειώνοντας ότι κάθε χώρα θα πρέπει να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της και αυτή είναι η βασική προϋπόθεση ότι μπορεί να λειτουργήσει η Ευρωζώνη, για την οποία ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος πως δεν θα διαλυθεί και πως και έπειτα από ένα χρόνο θα βρίσκονται σε αυτή και οι 17 χώρες-μέλη της.