Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Σε αναζήτηση συμμάχων στο Βερολίνο ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, θα έχει αύριο στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας...

Μάλιστα, η συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ είναι προγραμματισμένο να προηγηθεί, όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου.

Στην «ατζέντα» της συζήτησης θα βρεθούν το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια και η αρνητική επίπτωση της βαθιάς ύφεσης στην προσπάθεια να καταστεί το ελληνικό χρέος β�ώσιμο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει γερμανική συνδρομή μέσω της επιρροής που μπορεί να ασκήσει το Βερολίνο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας που μέχρι στιγμής γίνεται με το σταγονόμετρο.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η εισροή κονδυλίων από την ΕΤΕπ σε συνδυασμό με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο, προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να μπει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης! .

Πιο αναλυτικά ο κ. Στουρνάρας θα παραθέσει στον Γερμανό ομόλογό του στοιχεία για τα μέτρα που έχει λάβει έως σήμερα η Ελλάδα και τη βαθιά ύφεση που πλήττει την οικονομία και αποτελεί τροχοπέδη στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Επιπλέον θα γίνει αναφορά και σε ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως αυτές επιτείνουν τη «δραχμική αβεβαιότητα» στις αγορές.

Το ταξίδι
Το ταξίδι του Γιάννη Στουρνάρα αποτελεί συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αντώνη �αμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνηση να βελτιωθεί το κλίμα στις σχέσεις με τους ισχυρούς του ευρωπαϊκού Βορρά.

Και όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, είναι θετικό ότι η συνάντηση γίνεται πριν από το άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας, γιατί είναι άλλο μία συνομιλία πέντε λεπτών στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και άλλο μία συζήτηση δύο ωρών, στην οποία μπορούν να εξεταστούν τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

ethnos.gr