Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Στο πλευρό των δικαστών ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Στο πλευρό των δικαστών που αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη νέα μείωση των αποδοχών τους τάσσεται και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Γιάννης Αδαμόπουλος ο οποίος κάνει λόγο για «αδιέξοδες πολιτικές αποσπασματικού χαρακτήρα».

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει πως οι περικοπές αποτελούν την «εύκολη» λύση για την πολιτική ηγεσία του τόπου αλλά ουδόλως αυτές επιλύουν τα δημοσιονομικά αδιέξοδα.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ αφού τονίζει πως είναι απαράδεκτο η Δικαιοσύνη ν' αντιμετωπίζεται με κριτήρια αμιγώς οικονομικά, αναφέρει: «Στο στόχαστρο τίθενται πλέον και οι αποδοχές των Δικαστικών λειτουργών, κατά τρόπο που αποδεικνύει όχι συγκεκριμένη στόχευση στις υιοθετούμενες πολιτικές αλλά εξωτερίκευση μίας πρωτοφανούς απαξίωσης του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης.
 
Στο πλαίσιο, ωστόσο, αυτό επιβάλλεται να τονιστεί ότι η ειδική και προσεκτική μισθολογική μεταχείριση των Δικαστικών λειτουργών - για προφανείς λόγους και με τρόπο αντάξιο του λειτουργήματος που επιτελούν - ουδόλως τίθεται υπό αμφισβήτηση, αλλά αντίθετα προκύπτει ως αναγκαιότητα, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται ρητά διά του άρθρου 88 του Συντάγματος.

Κατά συνέπεια, η αναγνώριση του μισθολογικού τους καθεστώτος ως ειδικού και προστατευόμενου από το ελληνικό Σύνταγμα, οδηγεί αναπόφευκτα και στο χαρακτηρισμό του ως μη δεκτικού οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης και συνδιαλλαγής με κάθε παράγοντα, θεσμικό ή εξωθεσμικό».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επισημαίνει στη δήλωσή του: «Η εκτελεστική εξουσία οφείλει να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματα της Δικαιοσύνης με ρεαλισμό και ειλικρινή βούληση επίλυσής τους και να συνδράμει στην προσπάθεια που οι συλλειτουργοί της καταβάλλουν για μια ουσιαστική αναμόρφωση του θεσμού, απέχοντας από ευκαιριακές λογικές και αδιέξοδες πολιτικές αποσπασματικού χαρακτήρα».