Το φθινόπωρο έχει μπει, το κρύο έχει κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή του και λίγο η κούραση, λίγο η έλλειψη ήλιου, λίγο το άγχος, τα μαλλιά αρχίζουν και πέφτουν, όπως τα φύλλα των δέντρων.
Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο, ενώ πολλές φορές γίνεται ανησυχητικό. Οι λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά είναι πολλοί, με πρώτο και καλύτερο την κληρονομικότητα. Υπάρχουν όμως τρόποι για να αποτρέψουμε την πτώση των μαλλιών γι' αυτό ας δούμε αναλυτικά το όλο θέμα.
Γιατί πέφτουν τα μαλλιά;
Η πτώση των μαλλιών είναι κάτι το φυσιολογικό, καθώς έτσι διασφαλίζεται η ανανέωσή τους. Η τρίχα ακολουθεί έναν κύκλο ζωής που ολοκληρώνεται με την πτώση: η φάση της ανάπτυξης της τρίχας διαρκεί κατά μέσο όρο 3 με 4 χρόνια στη γυναίκα και 2 χρόνια στον άντρα, η μεταβατική περίοδος διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες και η φάση της πτώσης ολοκληρώνεται σε διάστημα 3 μηνών.Κατά μέσο όρο, σε καθημερινή βάση χάνουμε γύρω στις 50 τρίχες, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό και πολλές φορές ούτε καν που το παρατηρούμε. Το φθινόπωρο, αντίθετα, η τριχόπτωση αυξάνεται και είναι φυσιολογικό να παρατηρούμε μία αυξήση του αριθμού των τριχών που μένουν πάνω στη βούρτσα ή στη μπανιέρα, μετά το λούσιμο. Αυτή η εποχιακή τριχόπτωση διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες.
Εκτός από την φυσιολογική τριχόπτωση, που δεν είναι καθόλου ανησυχητική, κάποιες φορές τείνουμε να χάνουμε πάρα πολλά μαλλιά για μεγάλη περίοδο, και αυτή η «μη φυσιολογική» τριχόπτωση έχει πολλές αιτίες.
Πρώτη αιτία είναι το άγχος και η κούραση. Η φυσική και ψυχολογική μας κατάσταση είναι άρτια συνδεδεμένες με την τριχόπτωση, καθώς η κατάθλιψη, η υπερκόπωση, το άγχος, η έλλειψη ύπνου μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση των μαλλιών μας. Οι επιπτώσεις, όμως δεν σταματούν εκεί καθώς και η ποιότητα της τρίχας μπορεί να επηρεαστεί: σπάει πολύ εύκολα, ξηραίνεται, χάνει τη λάμψη της, δημιουργείται πιτυρίδα.
Το άσχημο είναι ότι για ότι αφορά στο άγχος, δεν υπάρχει κάποιο μαγικό χάπι για να περάσει. Θα πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε, είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού είτε μέσω άλλων διεξόδων, όπως τα σπορ, το περπάτημα, τις δημιουργικές ασχολίες, τον καλό ύπνο τη νύχτα και την υγιεινή ζωή.
Και εδώ έρχεται να προστεθεί η διατροφική έλλειψη, άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Η τρίχα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και χρειάζεται βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία για να αναπτυχθεί και να ανανεωθεί. Χρειάζεται σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β2, Β5, Β6, Β8, ΡΡ και αμινοξέα, στοιχεία απαραίτητα τόσο για την ζωντάνια και υγεία της τρίχας όσο και για την ομορφιά της. Για να διασφαλίσουμε, λοιπόν, ότι η τρίχα θα μπορέσει να πάρει όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται για να είναι υγιής, θα πρέπει να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή.
Φυσικά, και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, και μάλιστα μπορούμε να προλάβουμε την τριχόπτωση εάν πάρουμε έγκαιρα, πριν από το φθινόπωρο, τα συμπληρώματα αυτά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την υγιεινή διατροφή.
Οι εξαντλητικές δίαιτες μπορούν να συμβάλουν και αυτές στην τριχόπτωση, καθώς τις περισσότερες φορές δεν είναι διατροφικά ισορροπημένες και έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για τα μαλλιά μας. Εάν επιθυμείτε να χάσετε κιλά, είναι καλύτερα να επισκεφθείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος γνωρίζει τι επιλογή τροφών πρέπει να κάνει ώστε να έχετε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, και κατά συνέπεια υγιή και όμορφα μαλλιά.
Η επόμενη αιτία αφορά περισσότερο τις κυρίες: προφυλάξτε τα μαλλιά σας από τις απότομες αλλαγές. Οι βαφές, το ντεκαπάζ, το δυνατό βούρτσισμα και το συχνό ίσιωμα με το πιστολάκι είναι παράγοντες που κάνουν εύθραυστα τα μαλλιά σας και τη ρίζα τους, με αποτέλεσμα να πέφτουν σε μεγάλες ποσότητες. Μην τους φέρεστε εχθρικά. Αφήστε τα μαλλιά σας να αναπνεύσουν μεταξύ της μίας και της επόμενης βαφής, ή μεταξύ του ενός και τους επόμενου φτιαξίματος με το μπιστολάκι. Αποφύγετε τα πολύ επιθετικά προϊόντα και προτιμήστε ένα καλής ποιότητας σαμπουάν, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαλλιών σας. Επίσης, καλό θα ήταν να μην ξεχνάτε να βάζετε στα μαλλιά σας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ένα θρεπτικό λάδι.
Επιπλέον, και οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν την τρίχα μας. Η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και ο μη φυσιολογικός εμμηνορυσιακός κύκλος μπορούν να επηρεάσουν την όμορφη κόμη μας. Για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό να υπάρξει τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη ή κατά την εμμηνόπαυση και συνήθως η τριχόπτωση σταματάει εκεί. Ακόμα, όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, μην διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή κάποια θεραπεία για να φρενάρει τη διαδικασία της τριχόπτωσης.
Τέλος, κάποιοι, άντρες και γυναίκες, παρουσιάζουν μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή σε ότι αφορά στην τριχόπτωση. Εάν ανήκετε σε αυτή την περίπτωση, εάν για παράδειγμα ένας από τους γονείς σας έχει φαλάκρα, τότε μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να σας δώσει την ανάλογη θεραπεία.
Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι καμία θεραπεία δεν είναι 100% αποτελεσματική και δεν μπορεί να σταματήσει δια παντός την τριχόπτωση. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα καταφέρει να φρενάρει, είτε πολύ είτε λίγο, τη διαδικασία της τριχόπτωσης.
Ποιες τροφές είναι καλύτερες για την υγεία των μαλλιών;
- Τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες.
- Η μαγιά της μπύρας, η οποία περιέχει βιταμίνη Β1, Β2, ΡΡ, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο και είναι γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες στην επιδερμίδα αλλά και τα μαλλιά. Κυκλοφορεί σε ταμπλέτες ή σκόνη.
- Τα αυγά, το ψάρι, τα οστρακοειδή και το κρέας (με μέτρο βέβαια και όσο το δυνατό λιγότερο λίπος), τα οποία περιέχουν σίδηρο και αμινοξέα.
- Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, όπως οι φακές που περιέχουν κυρίως ψευδάργυρο. πηγή
ΠΗΓΗ Beaute Femme