Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ιστορικές Αναδρομές: Οι Τσάμηδες και ο «Εμφύλιος Πόλεμος»...

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΓΚΑ

 Με τον παραπάνω τίτλο, ο συνεργάτης του Πρωινού Λόγου κ. Αντώνιος Βενέτης (Πρ. Λόγος 6-5-2012) είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι «Έλληνες κομμουνιστές την Άνοιξη του 1949 προσπάθησαν να πείσουν τους Τσάμηδες που είχαν καταφύγει στην Αλβανία να ενταχθούν στο «Δ.Σ.Ε.» και να.....
πολεμήσουν μαζί τους τη νόμιμη κυβέρνηση της Ελλάδος».
Δεν ήταν όμως η πρώτη προσπάθεια των ανταρτών του ΚΚΕ για την ένταξη Τσάμηδων στις συμμορίες τους. Δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσ/κης (Βασ. Κόντης - Σπυρίδων Σφέτας) σε έρευνα που πραγματοποίησαν στα Γιουγκοσλαβικά και Βουλγαρικά αρχεία και την οποία εξέδωσαν με τον τίτλο «Εμφύλιος Πόλεμος», στη σελίδα 79 καταχωρούν έκθεση του Hohxa προς τον Tito. Εκεί διαβάζει κανένας:
«Σύντροφε Στρατάρχα. Σας πληροφορώ για την επίσκεψη στα Τίρανα του Στρατηγού Μάρκου. Ήρθε στις 24-9-1947 χωρίς καμιά προηγούμενη ειδοποίηση. Για το λόγο αυτό δεν συναντήθηκα μαζί του. Εξουσιοδότησα ένα σύντροφο να συζητήσει μαζί του.
Έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα.
1ον Να αποσταλούν 3.000-4.000 χιλιάδες Τσάμηδες για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, που ζουν στην Αλβανία διωγμένοι από το Ζέρβα.
2ον Από τους 25.000 Ελλήνων φυγάδων που βρίσκονται στην Αλβανία να οργανωθούν 3-4 κέντρα για την αποστολή τους στο Δημ. Στρατό Ελλάδας.
3ον Να συνεχιστεί η αποστολή οπλισμού και να αποστείλουμε 10 έως 12 πυροβόλα κλπ. κλπ.
Όσον αφορά για τους Τσάμηδες θωρούμε ότι προς το παρόν δεν μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα βοήθειας. Δεν θα θελήσουν να πάνε να πολεμήσουν, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να περιπέσουν σε αμερικανική επίδραση. Έτσι απαντήσαμε ότι προς το παρόν είναι αδύνατο. Όσον αφορά την αποστολή και τον εξοπλισμό των φυγάδων θεωρούμε ότι αυτό το πράγμα είναι επικίνδυνο».
Και συνεχίζει ή έκθεση του Χότζα ως εξής: «Ο Μάρκος σύντροφε Στρατάρχα θεωρεί ότι ο στρατός του θα ανέλθει από τις 20.000 που είναι τώρα στις 50.000. Η οικονομική κατάστασή μας είναι πολύ δύσκολη. Η βοήθειά μας δεν μπορεί να έχει καμιά μεγάλη σημασία. Δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε πολλά σε αυτή την κατεύθυνση κλπ. κλπ.».
Για το θέμα των Τσάμηδων επίσης στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 19-8-2012 καταχωρήθηκε έρευνα του κ. Σταύρου Ντάγκα, διδάκτορος ιστορίας του Α.Π.Θ. με τίτλο «Η άγνωστη συνάντηση Ζαχαριά Χότζα στην Κορυτσά", εκεί διαβάζουμε ότι: Στα τέλη Ιουλίου 1949 και ενώ η απόφαση του Βελιγραδίου για κλείσιμο της μεθορίου με την Ελλάδα, είχε ανακουφίσει σημαντικά την Αθήνα, η Ελληνική κυβέρνηση επέμενε φορτικά για εισβολή στην Αλβανία. Τότε ο αμετροεπής και αλαζών Νίκος Ζαχαριάδης ζητούσε πεισματικά βοήθεια προς τους αντάρτες. Ύστερα από απεγνωσμένες εκκλήσεις του Ν. Ζαχαριάδη, ο Αλβα�ός κομμουνιστής ηγέτης Εμβέρ δέχτηκε το Ν. Ζαχαριάδη σε μια άκρως μυστική συνάντηση στην Κορυτσά. Η συνάντηση προετοιμάστηκε με απόλυτη μυστικότητα ενώ παρέστη διερμηνέας ο Έλληνας Βορειοηπειρώτης, ανώτατος αξιωματούχος της Αλβανικής Ασφάλειας Γιώργος Κώτσιας.
Ο Ζαχαριάδης ζήτησε από το Χότζα χωρίς περιστροφές να επιτραπεί η είσοδος των ανταρτών στην Αλβανία, να εξοπλιστούν και στη συνέχεια να προωθηθούν στο μέτωπο του πολέμου. Ο Χότζας ήταν κατηγορηματικός.
«Εγώ σας εξόπλισα εγώ και θα σας αφοπλίσω, και κανένα πόδι Ελλήνων ανταρτών δεν θα εισέλθει επί Αλβανικού εδάφους. Δεν επιθυμώ επ' ουδενί μια σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας».
Έτσι ο καπετάν Μάρκος και ο σύντροφος Ζαχαριάδης, κατ' επανάληψη ζήτησαν από τον Εμβέρ να εξοπλίσει τους Τσάμηδες και να τους στείλει στο «Δημοκρατικό στρατό», αλλά ούτε οι ίδιοι οι Τσάμηδες επιθυμούσαν κάτι τέτοιο, ούτε και ο Εμβέρ το τόλμησε, διότι ασφαλώς τότε ίσως τα σύνορά του με την χώρα μας θα είχαν πρόβλημα.

http://borioipirotika.blogspot.gr/