Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Κεφτεδάκια τηγανιτά

Μια κλασσική συνταγή για το πιο αγαπημένο μεζεδάκι μικρών και μεγάλων.

Υλικά:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο (η και περισσότερο)
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη (περίπου)
1 αβγό
μισή ντομάτα τριμμένη
1 κουταλιά σούπας λεμόνι
1 κουτ�λιά σούπας δυόσμο ξερό ή 2 κουταλιές φρέσκο ψιλοκομμένο
μισό κουταλάκι γλυκού κύμινο
μισό κουταλάκι γλυκού ρίγανη
αλάτι - πιπέρι
Για το τηγάνισμα
αλεύρι
ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Βάζουμε ένα λεκανάκι τον κιμά και προσθέτουμε όλα τα υλικά μας.
Ζυμώνουμε πολύ καλά και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη ακόμα φρυγανιά, έτσι ώστε να έχουμε ένα μίγμα μαλακό αλλά χωρίς υγρά
Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να δέσουν τα υλικά και να βγάλουν τα αρώματα τους τα μπαχαρ�! �κά.
Όταν έρθει η ώρα για το τηγάνισμα, πλάθουμε κεφτεδάκια περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού, τα αλευρώνουμε, τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Μόλις γίνουν από την μια μεριά, τα γυρίζουμε για να γίνουν και από την άλλη.
Όταν τα κεφτεδάκια μας έχουν τηγανιστεί καλά από όλες τις πλευρές, τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
Σερβίρονται ιδανικά με τηγανιτές πατατούλες , με πατάτες baby τσακιστές ή ακόμα και με γιαούρτι.
Tips:
- Εάν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε όλη την ποσότητα του κιμά, μπορούμε να πλάσουμε τους κεφτέδες μας, να τους τοποθετήσουμε σε δίσκο σκεπασμένους με μεμβράνη και να τους βάλουμε στην κατάψυξη.
Όταν θα έχουν παγώσει, μπορούμε να τους βάλουμε σε σακουλάκι πολυμπαγκ (για οικονομία χώρου).
Την επόμενη φορά που θα θέλουμε κεφτεδ! άκια,! το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να θυμηθούμε να τα βγάλουμε από την κατάψυξη και θα είναι σαν να τα έχουμε φτιάξει εκείνη την στιγμή.
- Μπορούν ακόμα να τηγανιστούν και χωρίς να τα αποψύξουμε.
Στην περίπτωση αυτή όμως, δεν θα τα αλευρώσουμε.
Καλή επιτυχία, καλή μας όρεξη και καλό μήνα να έχουμε!
Μέτη