Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Σου αλά κρεμ με καραμέλα

Ένα γνωστό και πολύ αγαπημένο γλυκάκι σας έχω σήμερα.
Σου αλά κρεμ με ευωδιαστή κρέμα και λαχταριστή καραμέλα.
Πόσες φορές δεν τα έχουμε δει μέσα στα ψυγεία-βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και έχουμε λαχταρίσει έστω λίγο από την καραμέλα τους;;
Πάντα το θεωρούσα γλυκάκι-έκπληξη, καθώς περίμενα να απολαύσω την κρέμα που κρύβει το αφράτο σου. Δεν ξέρω �ιατί, αλλά πάντα μου φαίνεται διαφορετική.
Τα αγαπώ τόσο, που χρόνια πριν αποφάσισα ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να μάθω να τα φτιάχνω και μόνη μου. Όπως και έγινε!
Την συνταγή αυτή θα σας δείξω σήμερα.
Αρχικά ίσως σας φανεί κάπως χρονοβόρα η διαδικασία, όμως το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Δεν θα πιστεύουν ότι τα φτιάξατε μόνοι σας.
Εσείς όμως θα το ξέρετε και θα καμαρώνετε!!
Σας κερνώ λοιπόν τα ολόγλυκα σου μας και πιστεύω ότι θα τα αγαπήσετε και εσείς.
Ας δούμε πως θα τα ετοιμάσουμε!
Υλικά:
Για τα σου
225 γρ. νερό
125 γρ. μαργαρίνη
140 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 μέτρια αυγά
1 μασουράκι βανίλιας
2 κουταλιές ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
50 γρ. κορν-φλάουρ
100 γρ. ζάχαρη
400 ml. γάλα φρέσκο
3 αυγά
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
ελάχιστο αλά�ι
1 κουταλιά σαντιγί
ξύσμα από μισό μέτριο λεμόνι
Για την καραμέλα
60 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Για το πασπάλισμα
ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Ετοιμάζουμε τα σου.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με την μαργαρίνη και την ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το άρωμα βανίλιας.
Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνου�! �ε το ! αλεύρι σαν βροχή στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας ζωηρά με ξύλινη κουτάλα ή το σύρμα των αυγών.
Ανακατεύουμε συνέχεια πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει και να γίνει σαν μια μέτρια ζύμη.
Προσέχουμε να μην μας σβολιάσει.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Αν μας έχει σβολιάσει το μείγμα, το χτυπάμε λίγο στο μίξερ ή μέσα στην κατσαρόλα με το μίξερ-ράβδο.
Προσθέτουμε τα τρία πρώτα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα των αυγών.
Αφού ενσωματωθεί το ένα αυγό εντελώς, τότε προσθέτουμε το επόμενο.
Το τέταρτο αυγό το χτυπάμε �ε ένα μπολάκι και το προσθέτουμε λίγο λίγο. Ίσως να μην χρειαστεί όλο. Το κάνουμε αυτό για να μην αραιώσει η ζύμη περισσότερο από ότι πρέπει.
Συνήθως τα τέσσερα μέτρια αυγά, τα χρειάζεται όλα.
Χτυπάμε πολύ καλά την ζύμη μας, να γίνει λεία και ελαστική.
Βάζουμε στο ταψί του φούρνου μας, αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε ποσότητες ζύμης σε μέγεθος μικρού καρυδιού, επάνω στο αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση μεταξύ τους.
Καλύτερα είναι να βάλουμε την ζύμη σε κορνέ με στρογγυλό στόμιο με διάμετρο 1εκ. περίπου.
Θα μας βοηθήσει να πετύχουμε το μέ! γεθο�! � των σου που θέλουμε πιο εύκολα. Αλλιώς χρησιμοποιούμε δύο κουτάλια.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθ. Κελσίου, περίπου μια ώρα.
Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω.
Ελέγχουμε αν είναι έτοιμα και αν όταν τα χτυπήσουμε με το χέρι μας, ακουστεί κούφιος ήχος, τότε είναι εντάξει.
Τα βγάζουμε από το ταψί και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν �ντελώς.
Αν θέλουμε τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε μερικά σημεία για να φύγει πιο εύκολα ο ζεστός αέρας και να μην μαλακώσουν στο εσωτερικό.
Τα φυλάμε σε κουτί ή σε σακούλι, για να τα προφυλάξουμε από την υγρασία.
Φτιάχνουμε την κρέμα.
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.
Σε μπολ, ανακατεύουμε το κορν-φλάουρ με την ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι.
Προσθέτουμε και τα αυγά, αφού τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά πριν.
Ανακατεύουμε καλά, να μην υπάρχουν σβόλοι.
Προσθέτουμε στο μείγμα λίγο λίγο το 1/3 από το ζεστ�! � γάλ�! �.
Ανακατεύουμε διαρκώς το μείγμα, να μην κόψουν τα αυγά.
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα με το γάλα.
Βράζουμε την κρέμα μέχρι να δέσει, και ανακατεύοντας διαρκώς πάνω σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζουμε την κρέμα από την φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας.
Την καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη, που θα εφάπτεται με την επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα.
Την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν θα την χρησιμοποιήσουμε, την χτυπάμε λίγο με τον αυγοδάρτη να αφρατέψει.
Προσθέτου�ε την σαντιγί, ανακατεύοντας προσεκτικά. Την βάζουμε στο ψυγείο.
Κόβουμε στην μέση τα σου, χωρίς να να χωρίσουμε εντελώς.
Αδειάζουμε την ψίχα, δημιουργώντας χώρο για την κρέμα.
Τα γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Φτιάχνουμε την καραμέλα
Σε αντικολλητικό τηγανάκι, βάζουμε τα υλικά της καραμέλας και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, να γίνουν ρευστή καραμέλα.
Δεν ανακατεύουμε, αλλά κουνάμε το τηγάνι δεξιά αριστερά, ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και να καραμελώσει.
Προσοχή, θέλουμε ανοικτό χρώμα καραμέλας,! όχι �! �κούρο.
Γι' αυτό δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνας μας.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και με κουτάλι, περιχύνουμε γρήγορα και προσεκτικά την κορυφή των σου.
Αφού στερεοποιηθεί η καραμέλα, πασπαλίζουμε τα σου με τα αμύγδαλα.
Φυλάμε τα γλυκάκια μας στο ψυγείο.
Τα καταναλώνουμε σύντομα, γιατί τα σου έχουν την τάση να τραβούν την υγρασίακαι να μαλακώνουν.
Το ίδιο συμβαίνει και με την καραμέλα.
Απολαύστε τα!!!
Ειρήνη Ε.