Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Εισαγωγή στη μαγειρική επιστήμη

"Το βιβλίο τούτο είναι αποτέλεσμα μακράς πείρας από τη διδασκαλία μου εις την Παιδαγωγικήν Ακαδημίαν και εις Αρσάκειον Σχολήν Οικογενειακής και Κοινωνικής Αγωγής.
Εις τα 20 χρόνια που διδάσκω Μαγειρική - θεωρητικά και πρακτικά - έχω διαπιστώσει την ιδιαίτερη αγάπη και προθυμία που δείχνουν οι σπουδάστριές μου για το μάθημα τούτο. Αυτό σημαίνει ότι η Μαγειρική είναι μέσα εις την φύσιν της γυναίκας και θεωρείται απ´ αυτήν σαν ένα από τα πρωταρχικά της καθήκοντα".

Ο πρόλογος από το "ευαγγέλιο της καλής νοικόκυρας" - την " Μαγειρική -Ζαχαροπλαστική" της Σοφίας Σκούρα.

Η μάνα μου το 'χει σε κεντρικό συρτάρι στην κουζίνα φουσκωμένο με αποκόμματα και σημειώσεις από χαρτοπετσέτες και τετράδια. Συνταγές της γιαγιάς, της φίλης, της τηλεόρασης.

Της το κανε δώρο γάμου ένας γείτονας - επιφανής Αθηναίος του ' 76 - που ήξερε από τρόπους και καλή συμπεριφορά. " Τα κορίτσια πρέπει να ντύνονται σωστά και να μαγειρεύουν νόστιμα", της έλεγε.

Κάθε τέτοιες μέρες που γυροφέρνω το μεγάλο ξύλινο τραπέζι της κουζίνας με πιζάμες και πλαστικό κοκκαλάκι στα μαλλιά, ξεφυλλίζω τις κιτρινισμένες βαριές σελίδες του χοντρού μαύρου βιβλίο ( εκδόσεων Φυτράκη) με την σπιρτόζα νεαρά μαγείρισσα στο εξώφυλλο, με την κόκκινη καρώ ποδιά κι ασορτί κραγιόν στα χείλη.

Οι συνταγές ξεκινούν στην 40η σελίδα, στις προηγούμενες υπάρχουν συμβουλές για ένα επιτυχημένο τραπέζι και μια ικανοποιημένη στο τέλος νοικοκυρά. Οι γνώσεις ξεκινούν από το τραπεζομάντηλο και φθάνουν έως το μαλακό κομμάτι μόσχου (μάθημα ανατομίας).

Αντιγράφω από την σελ. 25 την συμπεριφορά της οικοδέσποινας και υπόσχομαι πριν το Πάσχα να επανέλθω με άλλο απόσπασμα.

"Η οικοδέσποινα φέρει όλη την ευθύνη για την επιτυχία του γεύματος. Πρέπει να επιβλέψη στο στρώσιμο του τραπεζιού και να βεβαιωθή ότι τα φαγητά είναι καλομαγειρευμένα και έτοιμα. Θα φροντίση να είναι εγκαίρως ντυμένη πολύ καλά αλλά να μην έχη καταβάλει προσπάθεια να ξεχωρίζη από τις άλλες κυρίες, που έχουν προσκληθεί στο γεύμα. (...)
Η ίδια πρέπει να τρώγη μάλλον αργά, παρακολουθώντας τους καλεσμένους της, ώστε να τελειώση τελευταία".

Χρόνια Πολλά, Χαρούμενη Χρυσή Πρωτοχρονιά.

Με φαΐ πολύ και καλούς τρόπους!