Το ψητό κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο είναι βέβαια ένα εύκολο και νόστιμο φαγάκι, που τρώγεται ευχάριστα από όλη την οικογένεια.
Όμως κάποιες φορές θέλουμε να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
Η σημερινή μας πρόταση για πικάντικο κοτοπουλάκι, ελπίζω να σας αρέσει!
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο χρόνο προετοιμασίας, αν �ξαιρέσουμε τον χρόνο που το κοτόπουλο μένει στο ψυγείο.
Μου αρέσει να αυτοσχεδιάζω με διάφορα υλικά, με μπαχαρικά που υπάρχουν στο ντουλάπι της κουζίνας μου, αλλάζοντας την σύνθεση ανάλογα με τα κέφια αλλά και με το αποτέλεσμα που θέλω να έχω. Το κοτόπουλο κατά την γνώμη μου μπορεί να αποτελέσει πολύ καλή βάση για άπειρους γευστικούς πειραματισμούς.
Αυτή τη φορά, εκτός των μπαχαρικών, "έντυσα" τα φιλετάκια με σουσάμι που μου είχε μείνει και έπρεπε να χρησιμοποιηθεί.
Πιστεύω ότι η γεύση του ψημένου σουσαμιού είναι από αυτές που ταιριάζουν πο�! �ύ με το κοτόπουλο.
Τα φιλετάκια μαριναρίστηκαν για μια ώρα τουλάχιστον σε στεγνή μαρινάδα, έτσι ώστε να μπορέσουν να εισχωρήσουν τα μπαχαρικά στο κρεατάκι και φυσικά να απογειώσουν την γεύση του.
Αν και συνοδεύτηκε από πατατούλες, κομμένες σαν τις τηγανητές, αυτή την φορά, είχαν εντελώς διαφορετική γεύση.
Και πιστέψτε με, δεν ήταν ένα καθόλου μα καθόλου ανιαρό κοτόπουλο!!
Τα υλικά μας:
6 φιλέτα κοτόπουλο (πάχους 1 δαχτύλου περίπου)
4-5 μεγάλες πατάτες
3/4 φλιτζανιού σουσάμι
το χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
ελαιόλαδο
Για την στεγνή μαρινάδα (πανάρισμα)
3 κουταλιές έτοιμο μείγμα-σκόνη μπαχαρικών, για κοτόπουλο
1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
μισό κουταλάκι μουστάρδα σκόνη
μισό κουταλάκι λεμονοπίπερο
μισό κουταλάκι τζίντζερ
μισό κουταλάκι μαντζουράνα
μισό κουταλάκι ρίγανη!
1 ! κουταλάκι καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
λίγο τριμμένο δενδρολίβανο (προαιρετικά)
Στην πράξη:
Πλένουμε το κρέας του κοτόπουλου και το σκουπίζουμε.
Σε μεγαλούτσικη σακούλα τροφίμων, βάζουμε όλα τα μπαχαρικά της στεγνής μαρινάδας και τα ανακατεύουμε καλά. Αν μας αρέσει η γεύση του δενδρολίβανου, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξερό, τριμμένο.
Τοποθετούμε τα φιλετάκια μέσα στην σακούλα και τα ανακινούμε καλά. Το κρέας του κοτόπουλου πρέπει να καλυφθεί πολύ καλά με τα μπαχαρικά.
Αφήνουμε την σακούλα μέσαστο ψυγείο, τουλάχιστον μια ώρα.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το σουσάμι και το ψήνουμε για πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με κουτάλα. Προσοχή, δεν θέλουμε να καβουρδιστεί, γιατί θα ψηθεί και στον φούρνο.
Το βάζουμε σε πιάτο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες όπως κόβουμε τις τηγανητές, αλλά λίγο πιο χονδρές.
Τις βάζουμε στο ταψί του φούρνου και τις αλατίζουμε ελαφρά. Δεν τις αλατίζουμε πολύ, γιατί θα καρυκευθούν και από την μαρινάδα του κοτόπουλου που θα πέσει επάνω τους, κατά την διάρκεια του ψησίματος. Γι' αυτ! ό καλ! ύτερα να μην προσθέσουμε ούτε πιπέρι, αν δεν μας αρέσουν τα πολύ καυτερά.
Βγάζουμε τα φιλέτα από το ψυγείο και τα περνάμε ένα ένα, από το ψημένο σουσάμι που έχουμε στο πιάτο.
Τα πανάρουμε μόνο από την μία πλευρά με το σουσάμι, όχι και από τις δύο. Αν τα πανάρουμε και από την κάτω πλευρά του φιλέτου, το σουσάμι που θα έχει κολλήσει εκεί δεν θα ψηθεί καλά. Αλλά και τόση ποσότητα σουσαμιού, δεν είναι απαραίτητη.
Βάζουμε τα φιλετάκια επάνω στις πατάτες, με την πλευρά που είναι το σουσάμι προς τα πάνω.
Περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε ένα μεγάλο ποτήρι με νερό στο ταψί και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην στεγνώσει το κοτόπουλο. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθ. Κελσίου.
Προσέχουμε το φαγητό μας κατά την διάρκεια του ψησίματος, μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό.
Δεν γυρίζουμε τα φιλετάκια να ροδίσουν και από την άλ�! �η πλ�! �υρά, γιατί το πάχος τους είναι σχετικά μικρό και το υπερβολικό ψήσιμο θα τα στεγνώσει. Το αλουμινόχαρτο τα προστατεύει να μην ξεραθούν.
Ψήνουμε ως να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να ψηθούν τα φιλετάκια μας.
Δέκα πέντε λεπτά περίπου πριν το φαγητό μας να είναι έτοιμο, το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να ροδίσει.
Σερβίρουμε αμέσως.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.