Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Επαγγελματικές ευκαιρίες καριέρας

Πρόκειται για δύο διαφορετικές μεταξύ τους αγγελίες, με διαφορετικό προσανατολισμό και διαφορετικό γνωσιολογικό αντικείμενο. Είναι, όμως, δύο εξαιρετικές ευκαιρίες καριέρας…  

Η πρώτη αγγελία - που έβαλε, στην εφημερίδα τα Νέα, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα - ζητά «ειδικό σύμβουλο του πολιτικού τμήματός της. Ο πολιτικός αναλυτής θα παρακολουθεί και θα αναλύει τις εξελίξεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικών ελευθεριών, εκμετάλλευσης ανθρώπων και εργατικής νομοθεσίας και θα συμβουλεύει το πολιτικό τμήμα της πρεσβείας στην Αθήνα».

Τα προσόντα του καθενός θα εκτιμηθούν με αντίστοιχη αμοιβή, η οποία θα ανέρχεται από 50.000 ως 61.000 δολάρια κι από 27.000 ως 36.000 ευρώ το χρόνο. Υπάρχει, όμως, μια βασική λεπτομέρεια: Ο ειδικός αναλυτής να αποδειχθεί αντικειμενικός και να σέβεται την αλήθεια.

Όποιος προσληφθεί, θα βάζει κάθε μήνα στο λογαριασμό του τα πιο εύκολα χρήματα της ζωής του. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουμε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικών ελευθεριών, εκμετάλλευσης ανθρώπων, ενώ η εργατική νομοθεσία προασπίζει τα συμφέροντα του κάθε εργαζομένου.

Κι αν σου ξυπνάει ο αριστερός μέσα σου και ήδη επαναστατείς «μα, να γίνω σύμβουλος των Αμερικάνων;», αφενός καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, αφετέρου δεν σου είπαν να γίνεις και πράκτοράς τους. Μόνο, να είσαι αντικειμενικός και να σέβεσαι την αλήθεια.

Όπως διάβασα, επίσης στα ΝΕΑ, αγγελία έβαλε και η βασίλισσα της Αγγλίας, αναζητώντας υπάλληλο που θα είναι διατεθειμένος να ταξιδεύει τρεις μήνες τον χρόνο στα παλάτια της, προκειμένου να πλένει τα πιάτα.

Η βάση του/της υπαλλήλου θα είναι το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, ωστόσο θα πρέπει να ταξιδεύει στα παλάτια του Ουίνσδρορ, του Σάντριγκαμε, του Μπάλμοραλ και του Χολιρούντχαουζ στο Εδιμβούργο, όταν το βασιλικό νοικοκυριό μετακινείται. Αυτό σημαίνει ότι ο/υποψήφιος - το γράφω ξανά - θα πρέπει να είναι διατεθειμένος/η να εργαστεί μακριά από το Λονδίνο για τρ�ις μήνες το χρόνο.
Αν, τελικά, γίνει η πρόσληψη, ο/η υπάλληλος θα λαμβάνει 14.200 λίρες, ετησίως.

Υπάρχουν και εδώ βασικές λεπτομέρειες: Ο/η υποψήφιος για τη θέση θα πρέπει «να είναι ακριβής, αξιόπιστος/η, να μπορεί να δουλεύει σε ομάδα και να έχει ευέλικτη και θετική συμπεριφορά».

Η αγγελία κλείνει αναφέροντας ότι «η εμπειρία σε ανάλογη θέση εργασίας είναι επιθυμητή». Αν, δηλαδή, κάποτε έπλενες πιάτα στο Τατόι, στου Κοκού, την έχεις στο τσεπάκι τη δουλειά.

Κι αν σου ξυπνάει ο αριστερός μέσα σου και ήδη επαναστατείς «μα, να κάνω βασιλική λάντζα;», αφενός καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, αφετέρου δεν σε έβαλαν να καθαρίσεις και τους βασιλικούς στάβλους. Να έχεις ευέλικτη και θετική συμπεριφορά είναι το προαπαιτούμενο.

Είδατε που γκρινιάζετε με την ανεργία; Δουλειές, όπως και συναρπαστικές επαγγελματικές επιλογές, ευκαιρίες καριέρας, πάντα (θα) υπάρχουν.

Καλή επιτυχία στους ενδιαφερόμενους...