Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Οικονομικές προτάσεις για να κρατήσετε ζεστό το σπίτι σας


Οικονομικές προτάσεις για να κρατήσετε ζεστό το σπίτι σαςΚρατήσετε την πολύτιμη θέρμανση μέσα στο σπίτι με εντελώς οικονομικούς τρόπους! Άσχετα με το αν χρησιμοποιείτε το τζάκι, το καλοριφέρ ή τις σόμπες, η ζέστη μπορεί να φύγει από ένα χώρο, με αποτέλεσμα το κόστος θέρμανσης να εκτοξεύεται στα ύψη. Κενά μεταξύ των παραθύρων, λάθος χειρισμοί στα σώματα θέρμανσης και μικρές παραλείψεις είναι ικανές να κάνουν το σπίτι σας να μοιάζει με... την Ανταρκτική!
Εγκαταστήστε θερμοστάτες... για μειωμένη κατανάλωση!
Οι ρυθμίσεις του θερμοστάτη είναι ικανές να βελτιώσουν τις συνθήκες θέρμανσης και να μειώσουν την κατανάλωση. Όταν λείπετε από το σπίτι, ρυθμίστε το θερμοστάτη στη χαμηλότερη θερμοκρασία. Κάθε φορά που μειώνετε το βαθμό έντασης του, εξοικονομείτε ένα 3% των εξόδων θέρμανσης, ενώ παράλληλα δεν σπαταλάτε άσκοπα ενέργεια.
«Σφραγίστε» τους αγωγούς του σπιτιού
Συνήθως οι αγωγοί βρίσκονται στη σοφίτα ή το υπόγειο. Αν ένας σωλήνας έχει καταστραφεί, τότε ο ζεστός αέρας του σπιτιού δραπετεύει σε ένα ποσοστό από 10% έως 30%. Έτσι, εμποδίζεται η ροή του θερμού αέρα, με αποτέλεσμα το σπίτι να είναι πάντα κρύο!
Οικονομικές προτάσεις για να κρατήσετε ζεστό το σπίτι σαςΜονώστε τις πόρτες και τα παράθυρα
Φροντίστε έτσι ώστε τα κουφώματα του σπιτιού να είναι αεροστεγή, μειώνοντας τις απώλειες θερμότητας του σπιτιού σας. Ακόμα και αν «κλείσετε» το κενό κάτω μιας πόρτας με ένα μαξιλάρι, θα «φυλακίσετε» περισσότερη ζέστη μέσα σε ένα δωμάτιο. Για τα παράθυρα μπορείτε να εγκαταστήσετε μερικά κιτ μόνωσης παραθύρων, δηλαδή κάποια πλαστικές λωρίδες που χαρίζουν απόλυτη μόνωση στο σπίτι.
Ρυθμίστε τον ανεμιστήρα σας... στο ζεστό!
Ένας εύχρηστος διακόπτης μπορεί να αντιστρέψει την κατεύθυνση των πτερυγίων του ανεμιστήρα και αντί για ψύξη να προσφέρει πιο ζεστό αέρα. Ένας ανεμιστήρας όταν περιστρέφεται προς τα αριστερά, προσφέρει πιο ζεστά κύματα αέρα, με αποτέλεσμα να μειώνει  το κόστος της θέρμανσής σας κατα 10%.
Bottom of Form
Οικονομικές προτάσεις για να κρατήσετε ζεστό το σπίτι σαςΜην ξεχνάτε την καμινάδα του τζακιού
Όταν δεν χρησιμοποιείτε το τζάκι, τοποθετήστε ένα προστατευτικό κάλυμμα στην καμινάδα,. Αυτό θα κλείσει το άνοιγμα και δεν θα επιτρέψει στον κρύο αέρα να εισχωρήσει μέσα στο σπίτι. Αλλιώς, η ζέστη του σπιτιού σας θα περάσει μέσα από την καμινάδα και το σπίτι θα γίνει πάγος!
Να ελέγχετε τον εξοπλισμό της θέρμανσης
Αν κρατάτε τον εξοπλισμό της θέρμανσής σας καθαρό και τον ρυθμίζετε σωστά, θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε έως και 5% από το κόστος θέρμανσης. Με άλλα λόγια, καλό είναι να εξαερώνετε συχνά τα σώματα του καλοριφέρ σας και να συντηρείτε τις εγκαταστάσεις θέρμανσης ειδικά προς το τέλος του χειμώνα.


flowmagazine.gr