Ραβασάκια με φόρο 45% επί της διαφοράς των εμβασμάτων που έστειλαν στο εξωτερικό και των εισοδημάτων που δήλωσαν στην Εφορία, θα λάβουν από τις αρχές Φεβρουαρίου όσοι από τους 25.500 καταθέτες ξένων τραπεζών έχουν πάρει επιστολές από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και δεν έχουν μέχρι τότε υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις.
Στο τέλος Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία που τους έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για να αποδείξουν -αν μπορούν- ότι οι διαφορές εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων είναι δικαιολογημένες και προέρχονται από νόμιμα κεφάλαια για τα οποία έχουν πληρωθεί φόροι.
Διαφορετικά, με τη νέα επιστολή που θα λάβουν στις αρχές Φεβρουαρίου θα καλούνται να υποβάλουν υποχρεωτικά συμπληρωματική δήλωση και να πληρώσουν επί των εισοδημάτων που απέκρυψαν φόρο ίσο με 45%.
Σύμφωνα με Τα Νέα, μέχρι τώρα από τους 25.500 φορολογούμενους λιγότεροι από 1.000 έχουν μπει στην ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων για να δηλώσουν ό,τι έχουν αποκρύψει.
Από αυτούς ώς και την περασμένη Πέμπτη μόλις 250 είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις, γεγονός που δείχνει ότι μέχρι τώρα η ανταπόκρισή τους ήταν πολύ χαμηλή.
Την ίδια στιγμή, την άρνηση των εκπροσώπων της τρόικας συναντά, σύμφωνα με τιςπληροφορίες, η αρχική εξαγγελία της κυβέρνησης για μια νέα γενική ρύθμιση φορολογικής αμνηστίας (περαίωση) για όλους όσοι κατά καιρούς έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να έχουν δηλωθεί.
Οι αρχικές σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπαν την περαίωση των υποθέσεων αυτών υπό την προϋπόθεση ότι θα έφερναν τα κεφάλαια στη χώρα και θα κατέβαλαν εφάπαξ φόρο 8%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα έχει διαμηνύσει προς το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μια τέτοια αμνηστία, χωρίς προηγουμένως να έχει δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος φοροεισπρακτικός μηχανισμός ο οποίος θα είναι σε θέση να εντοπίσει και να πιάσει όσους δεν ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.